basis naar compleet

— donderdag 2 april 2020, 11:25 | 0 reacties, praat mee

Overheid kan alleen met spoedwet locatiedata verzamelen in strijd tegen coronavirus

© Martin Bureau / AFP

Telecomproviders mogen volgens de huidige telecom- en privacywet de gegevens van hun klanten niet met de overheid delen, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) woensdag. Laatste wijziging: 2 april 2020, 11:26

Volgens zowel privacywet AVG als de Telecommunicatiewet mogen telecombedrijven niet zomaar gegevens van klanten delen met de overheid. Tenzij al die klanten daarvoor zelf toestemming hebben gegeven of de gegevens anoniem zijn. Toestemming vragen van alle Nederlanders is in dit geval te omslachtig. En het anoniem maken van dit soort gegevens kan niet, omdat dat nooit onomkeerbaar is, schrijft AP.

Mocht de Nederlandse overheid alsnog die gegevens willen hebben, dan moet dat wettelijk geregeld worden. “Dat kan met een spoedwet, maar dat moet wel grondig gebeuren”, stelt de AP. De Autoriteit Persoonsgegevens begrijpt op zich dat in deze uitzonderlijke tijden over uitzonderlijke maatregelen wordt nagedacht. Maar daarbij moeten het effect en de gevolgen van die maatregelen grondig worden afgewogen tegen de privacy. De toezichthouder zegt snel te kunnen reageren als het parlement met een wetsvoorstel komt.

Meerdere landen gebruiken op dit moment locatiegegevens om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Journalistenvereniging CPJ waarschuwde al voor de consequenties voor journalisten.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.