— donderdag 2 april 2020, 11:25 | 0 reacties, praat mee

Overheid kan alleen met spoedwet locatiedata verzamelen in strijd tegen coronavirus

© Martin Bureau / AFP

Telecomproviders mogen volgens de huidige telecom- en privacywet de gegevens van hun klanten niet met de overheid delen, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) woensdag.

Volgens zowel privacywet AVG als de Telecommunicatiewet mogen telecombedrijven niet zomaar gegevens van klanten delen met de overheid. Tenzij al die klanten daarvoor zelf toestemming hebben gegeven of de gegevens anoniem zijn. Toestemming vragen van alle Nederlanders is in dit geval te omslachtig. En het anoniem maken van dit soort gegevens kan niet, omdat dat nooit onomkeerbaar is, schrijft AP.

Mocht de Nederlandse overheid alsnog die gegevens willen hebben, dan moet dat wettelijk geregeld worden. “Dat kan met een spoedwet, maar dat moet wel grondig gebeuren”, stelt de AP. De Autoriteit Persoonsgegevens begrijpt op zich dat in deze uitzonderlijke tijden over uitzonderlijke maatregelen wordt nagedacht. Maar daarbij moeten het effect en de gevolgen van die maatregelen grondig worden afgewogen tegen de privacy. De toezichthouder zegt snel te kunnen reageren als het parlement met een wetsvoorstel komt.

Meerdere landen gebruiken op dit moment locatiegegevens om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Journalistenvereniging CPJ waarschuwde al voor de consequenties voor journalisten.

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.