— maandag 20 april 2020, 12:41 | 0 reacties, praat mee

Autoriteit Persoonsgegevens velt geen oordeel over corona-apps door gebrek aan informatie

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, voorafgaand aan de 'appathon'. - © Marco de Swart / ANP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt dat de zeven mogelijke corona-apps onvoldoende zijn uitgewerkt om te kunnen beoordelen of de bescherming van gegevens van mensen genoeg is gewaarborgd.

De AP zegt dat het ministerie van VWS de voorwaarden niet duidelijk genoeg heeft gesteld en dat de autoriteit dus geen oordeel kan vellen over de opzet van de apps. In het programma van eisen voor de app is een aantal fundamentele vragen onvoldoende beantwoord, stelt de AP. “Zo is niet duidelijk omschreven wie verantwoordelijk is voor de verwerking van de gegevens. Is dat een private partij, een zorgpartij of een overheid?”

Doordat de kaders niet duidelijk genoeg zijn, zijn veel appbouwers nog zoekende, stelt de AP. “Daardoor hebben zij hun plannen onvoldoende kunnen uitwerken, zowel op technisch als op juridisch vlak. De AP heeft van de appbouwers te weinig informatie ontvangen om een goed beeld te krijgen van de opzet van hun apps.”

“Heel Nederland wil graag weer naar buiten, stappen zetten richting de normale situatie’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. ‘Maar we moeten voorkomen dat we nu een oplossing inzetten waarvan onduidelijk is of die wel echt werkt, met het risico dat het vooral andere problemen oplevert. Of dat iemand die geen gebruik kan of wil maken van een app misschien de toegang wordt geweigerd tot werk, school of een supermarkt.”

Lees ook:
Veel kritiek op gepresenteerde cororona-apps (20 april 2020)

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.