data als kans

— dinsdag 14 april 2020, 15:14 | 0 reacties, praat mee

Vraagtekens bij kabinetsaanpak van corona-apps

Het nieuwe coronavirus onder een elektronenmicroscoop, uit een Amerikaanse patiënt gecultiveerd - © The National Institutes of Health / NIAD-RML

De Tweede Kamer zet vraagtekens bij de aanpak van het kabinet over de eventuele ontwikkeling apps om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Laatste wijziging: 14 april 2020, 15:39

Het ministerie van Volksgezondheid nodigde bedrijven en deskundigen uit mee te werken aan en mee te denken over de ontwikkeling van een of meerdere apps.

D66-Kamerlid Verhoeven wil weten waarom afgelopen paasweekend een oproep aan bedrijven is gepubliceerd door minister De Jonge, meldt de NOS. Hij verbaast zich vooral over de sluitingsdatum van deze oproep: 14 april, vandaag dus, om 12.00 uur. Hij vraagt het kabinet in een brief: “Vindt u dit een realistische deadline voor experts en bedrijven om een gedegen reactie voor te bereiden? Kunt u onderbouwen in hoeverre het onder deze strenge deadline mogelijk is om een veilige app te bouwen?”

Verhoeven wijst het kabinet verder op de waarschuwing van 60 wetenschappers in NRC, die vrezen voor haastwerk. Volgens hen kan ondoordachte invoering leiden tot vrijheidsbeperking, omdat mensen met corona gediscrimineerd kunnen gaan worden. Ook privacyorganisaties en deskundigen riepen eerder al het kabinet middels een manifest op om bij zo’n coronatracker-app de fundamentele grondrechten niet uit het oog te verliezen.

Lees ook:
Privacy-experts zetten scherpe kanttekeningen bij voorgestelde coronatracker (9 april 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.