Veel kritiek op gepresenteerde cororona-apps

Afgelopen weekend zijn zeven apps aan het publiek gepresenteerd die mogelijk een rol kunnen gaan spelen in de bestrijding van het coronavirus. Dat gebeurde via een online event dat werd georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid. Maar als de presentatie van de apps iets duidelijk heeft gemaakt is dat er sprake is van veel slordig haastwerk en dat er bij een app nu al sprake is van een datalek.
RTL Nieuws meldt dat bij een van de app-voorstellen, Covid19 Alert, een datalek is gevonden. In de broncode van Covid19 Alert die zaterdag online is gezet, zijn oude bestanden te vinden met daarin bijna 200 volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers van een andere app, waar de corona-app aan is gelinkt. Na melding door RTL Nieuws heeft Covid19 Alert een deel van hun broncode offline gehaald. Ondanks dat is de gelekte data nog steeds met enig zoekwerk terug te vinden.
Het datalek illustreerde volgens de Volkskrant voor veel experts op het gebied van privacy en informatiebeveiliging het haastwerk rondom het project. En waar al veel zorgen over zijn geuit.
Vijf apps hebben inmiddels hun programmeercode openbaar gemaakt, maar geen van die apps voldoet volgens Benjamin Broersma van de Open State Foundation bij de NOS aan de kwaliteitseisen van het ministerie. Ook waren er veel beveiligingsproblemen. Volgens hem moeten de ontwikkelaars weer terug naar de tekentafel.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zal vandaag bekendmaken in welke mate de apps aan de privacywetgeving voldoen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maakt dan dinsdag bekend of het kabinet een app gaat inzetten. Meer bij RTL Nieuws / Roel Dobbe / NOS / BNR
Lees ook:
Zeven corona-apps onder de loep, burgerrechtenorganisaties kritisch op minister (17 april 2020)
Vraagtekens bij kabinetsaanpak van corona-apps (14 april 2020)
Privacy-experts zetten scherpe kanttekeningen bij voorgestelde coronatracker (9 april 2020)
Overheid kan alleen met spoedwet locatiedata verzamelen in strijd tegen coronavirus (2 april 2020)
CPJ waarschuwt journalisten nu overheden telecomdata gebruiken om verspreiding coronavirus te volgen (27 maart 2020)
Europese Commissie wil met telecomdata mobiliteitspatronen meten van alle Europeanen (25 maart 2020)
Praat mee