— woensdag 25 maart 2020, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie wil met telecomdata mobiliteitspatronen meten van alle Europeanen

'Tongtian' (Heerser van de Hemel, red.) door de Chinese kunstenares Shen Bolun | AFP

De Europese Commissie heeft telecombedrijven gevraagd data te delen waarmee de bewegingen van miljoenen Europeanen zijn te volgen. Het zou nuttig extra gereedschap zijn in de strijd tegen het coronavirus. Het zou gaan om informatie die niet langer naar individuen valt te herleiden. Privacy-experts zijn er niet gerust op, meldt Het Financieele Dagblad.

Europees commissaris voor de interne Thierry Breton noemt de informatie nodig om ‘mobiliteitspatronen te analyseren’, zodat er snel actie op ondernomen kan worden. Italië, dat zwaar is getroffen door het coronavirus, had al een systeem waarbij het naleven van hun lockdown via telefoongegevens werd gecontroleerd.

In Taiwan gaat men nog een stapje verder: daar controleert de overheid wél tot op individueel niveau of iemand zich aan het uitgaansverbod houdt.

De Brusselse privacywaakhond EDPS zegt dat de gevraagde gegevens zijn geaggregeerd en niet langer het gedrag van individuen laat zien. Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft voor Nederland nog geen concreet verzoek voor telecomdata gezien, meldt het FD.

Privacy-experts stellen dat alleen metadata (gegevens óver gegevens, red.) ook veel kan onthullen en meestal eenvoudig alsnog is te herleiden tot een individu. Het is volgens hen bovendien nog maar de vraag of de tijdelijke maatregel na de crisis weer wordt teruggedraaid. Meer bij het FD

Bekijk meer van

Europese Commissie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.