Woede om uitblijven rechtspraak op eerste verjaardag Khashoggi-moord

Het is vandaag een jaar geleden dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi trouwpapieren wilde ophalen bij het Saudische consulaat in Instanbul. Hij werd door een speciaal ingevlogen team vermoord; zijn lichaam is nooit teruggevonden. Persvrijheids- en mensenrechtenorganisaties zijn bang dat niemand voor de letterlijke slachtpartij zal worden veroordeeld.
In een opinie in Khashoggi’s krant The Washington Post stelde president Erdogan van Turkije hetzelfde te vrezen. Erdogan hekelde het vrijwel totale gebrek aan transparantie rond de rechtszaak in Saudi-Arabië, het gebrek aan openbare hoorzittingen en de geruchten dat sommige betrokkenen bij de moord in de-facto vrijheid leven.
Kroonprins Bin Salman zegt verantwoordelijkheid te voelen voor de moord omdat hij nu eenmaal aan het hoofd staat, maar ontkende in diverse interviews ter gelegenheid van de aanstaande verjaardag de opdrachtgever te zijn geweest.
Het imago van Saudi-Arabië is door de moord beschadigd. Het land probeert -
ook hier in Nederland - dat imago op te vijzelen. Daarbij werd eerder dit jaar niet geschuwd Khashoggi’s familie in te zetten.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) hekelt het gebrek aan voortgang in de zaak en noemt het een schande dat er voor Khashoggi geen begrafenis mogelijk was. Zijn lichaam werd in het consulaat in stukken gezaagd en is nooit teruggevonden.
These are the flowers Jamal sent me when my mom died in January of 2018. I wish I could send flowers for his own untimely death, but #Saudi has made a funeral impossible. When will #MBS tell us what they did with his body, so we can give Jamal a proper burial? #JusticeforJamal pic.twitter.com/KdGE0Z4UzR
— Sarah Leah Whitson (@sarahleah1) 2 oktober 2019
Het gebrek aan transparantie en de weigering verantwoordelijkheid te nemen zou tot internationale sancties tegen Saudi-Arabië moeten leiden, vindt HRW. Een rapport van de Verenigde Naties hield afgelopen zomer kroonprins Bin Salmon onomwonden verantwoordelijk voor de moord op de journalist.
Persorganisatie CPJ organiseert later vandaag een wake bij de Amerikaanse ambassade van Saudi-Arabië in Washington.
De Washington Post, de krant waar Khashoggi op het moment van zijn moord voor schreef, eert de journalist met een bloemlezing van zijn producties. “Jamal Khashoggi is dood, maar zijn politieke visie leeft voort”, kopt de krant.
Praat mee