persveilig seminar

— woensdag 2 oktober 2019, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Woede om uitblijven rechtspraak op eerste verjaardag Khashoggi-moord

Een demonstrant met Bin Salman-masker tijdens een protest over de straffeloosheid na de moord | EPA

Het is vandaag een jaar geleden dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi trouwpapieren wilde ophalen bij het Saudische consulaat in Instanbul. Hij werd door een speciaal ingevlogen team vermoord; zijn lichaam is nooit teruggevonden. Persvrijheids- en mensenrechtenorganisaties zijn bang dat niemand voor de letterlijke slachtpartij zal worden veroordeeld. Laatste wijziging: 24 december 2019, 10:42

In een opinie in Khashoggi’s krant The Washington Post stelde president Erdogan van Turkije hetzelfde te vrezen. Erdogan hekelde het vrijwel totale gebrek aan transparantie rond de rechtszaak in Saudi-Arabië, het gebrek aan openbare hoorzittingen en de geruchten dat sommige betrokkenen bij de moord in de-facto vrijheid leven.

Kroonprins Bin Salman zegt verantwoordelijkheid te voelen voor de moord omdat hij nu eenmaal aan het hoofd staat, maar ontkende in diverse interviews ter gelegenheid van de aanstaande verjaardag de opdrachtgever te zijn geweest.

Het imago van Saudi-Arabië is door de moord beschadigd. Het land probeert -
ook hier in Nederland
- dat imago op te vijzelen. Daarbij werd eerder dit jaar niet geschuwd Khashoggi’s familie in te zetten.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) hekelt het gebrek aan voortgang in de zaak en noemt het een schande dat er voor Khashoggi geen begrafenis mogelijk was. Zijn lichaam werd in het consulaat in stukken gezaagd en is nooit teruggevonden.

Het gebrek aan transparantie en de weigering verantwoordelijkheid te nemen zou tot internationale sancties tegen Saudi-Arabië moeten leiden, vindt HRW. Een rapport van de Verenigde Naties hield afgelopen zomer kroonprins Bin Salmon onomwonden verantwoordelijk voor de moord op de journalist.

Persorganisatie CPJ organiseert later vandaag een wake bij de Amerikaanse ambassade van Saudi-Arabië in Washington.

De Washington Post, de krant waar Khashoggi op het moment van zijn moord voor schreef, eert de journalist met een bloemlezing van zijn producties. “Jamal Khashoggi is dood, maar zijn politieke visie leeft voort”, kopt de krant.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.