— donderdag 25 februari 2021, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Biden geeft vertrouwelijk rapport Khashoggi-moord mogelijk vandaag vrij

ANP

De regering Biden zal mogelijk deze donderdag een overheidsrapport over de moord op journalist Jamal Khashoggi vrijgeven. De regering Trump had het rapport indertijd geheim verklaard. Volgens ingewijden bevestigt het rapport een publiek geheim: dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman zelf opdracht gaf Khashoggi te vermoorden.

Voormalig president Trump wilde vanwege diverse zakelijke belangen in het land en lucratieve wapendeals in het vooruitzicht de Saudische kroonprins niet afvallen. Van een officiële diplomatieke veroordeling van de moord kwam het nooit.

Volgens Reuters, dat meerdere regeringsfunctionarissen citeert, is het rapport glashelder: Bin Salman gaf zelf zijn zegen aan de moord in 2018, waarbij Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul werd gedood en in stukken gezaagd. Zijn lijk is nooit gevonden.

Een rechtszaak in Saudi-Arabië noemde de moord het gevolg van een losgeslagen team die de originele opdracht om Khashoggi naar Saudi-Arabië te halen negeerde. In september 2020 sloot het land de rechtszaak, met celstraffen voor betrokkenen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.