— woensdag 19 juni 2019, 12:19 | 0 reacties, praat mee

VN-rapporteur: kroonprins bin Salman aansprakelijk voor dood Khashoggi

Speciale rapporteur Agnès Callamard laat geen spaan heel van Saudische ontkenningen | Denis Balibouse / Reuters

Een speciale rapporteur van de Verenigde Naties heeft geconcludeerd dat er voldoende tastbaar bewijs is dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, samen met andere hooggeplaatste figuren, juridisch aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van journalist Jamal Khashoggi. Laatste wijziging: 30 september 2019, 12:41

De speciale rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies Agnès Callamard, die werkt voor het kantoor van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties noemt de moord “een internationale misdaad”.

Saudi-Arabië heeft altijd ontkend dat de kroonprins iets van de moord wist en noemt het een uit de hand gelopen verhoring door een ‘losgeslagen’ team. Callamard noemt de betrokkenheid van de kroonprins in haar rapport [.docx] echter expliciet.

De moord op Khashoggi,vorig jaar oktober in de Saudische ambassade in Instanbul, was een buitenrechtelijke executie, stelt Callamard. Het onderzoek dat Saudi-Arabië zelf uitvoerde voldeed niet aan internationale standaarden en was bovendien te kwader trouw, bedoeld om ander onderzoek te dwarsbomen.

Ook het recherchewerk van Turkije voldeed niet aan internationale standaarden. Als gevolg daarvan moeten lopende rechtszaken in Saudi-Arabië tegen elf aangewezen verdachten worden gestaakt, vindt Callamard.

De procesgang is niet openbaar en ongeloofwaardig. Meer bij The Guardian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.