— maandag 30 september 2019, 12:59 | 0 reacties, praat mee

Erdogan op eerste verjaardag consulaatmoord Khashoggi: daders gaan vrijuit

Jamal Khashoggi in 2014. De journalist werd vorig jaar vermoord toen hij trouwpapieren wilde ophalen | AFP

Turkije zal niet rusten voor de waarheid over de dood van journalist Jamal Khashoggi boven tafel is, heeft president Erdogan gezegd. Het is komende woensdag een jaar geleden dat de journalist in de Saudische consulaat in Instanbul werd vermoord.

Zijn lichaam werd in stukken gezaagd en is nooit teruggevonden.

Erdogan zegt in een ingezonden opinie bij de Washington Post (de krant waar Khashoggi onder meer voor werkte, red.) dat mensen achter de moord, zoals het er nu naar uitziet, waarschijnlijk nooit voor hun daden zullen boeten.

Volgens Saudi-Arabië heeft een team dat Khashoggi moest ondervragen op eigen houtje gehandeld. Turkije wil dat Saudi-Arabië leden van dat team uitlevert, zodat ze in het land waar de moord is begaan terecht kunnen staan. Het lijkt er niet op dat Saudi-Arabië aan dat verzoek gaat voldoen.

Kroonprins Mohammed bin Salman heeft - met de aanstaande verjaardag op de horizon - in Amerikaanse actualiteitenprogramma’s gezegd verantwoordelijkheid te voelen voor de dood van Khashoggi, maar niets van de moordplannen te hebben geweten.

Een speciaal onderzoeker van de Verenigde Naties noemt die lezing volstrekt ongeloofwaardig. Rapporteur Agnès Callamard spreekt van een buitenrechtelijke executie. Het onderzoek dat Saudi-Arabië zelf uitvoerde voldeed niet aan internationale standaarden en was bovendien te kwader trouw, bedoeld om ander onderzoek te dwarsbomen.

“Het vrijwel totale gebrek aan transparantie rond de rechtszaak, het gebrek aan openbare hoorzittingen en de geruchten dat sommige van Khashoggi’s moordenaars in de-facto vrijheid leven voldoet niet aan de verwachtingen van de internationale gemeenschap en werpt een smet op het imago van Saudi-Arabië, iets dat Turkije als vriend en bondgenoot niet wenst”, schrijft Erdogan.

Nadat Bin Salman eerder tegenover NBC betrokkenheid ontkende, deed hij dat zondag ook in het actualiteitenprogramma 60 Minutes van CBS.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.