Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 6 maart 2019, 15:22 | 0 reacties, praat mee

Waakhondfunctie Zuid-Hollandse journalistiek onder druk

Het Provinciehuis Zuid-Holland, opdrachtgever van het onderzoek | Lex van Lieshout / ANP

Ook in Zuid-Holland komt de lokale en regionale journalistiek in de knel door afgenomen werkgelegenheid en problematische verdienmodellen, die steunen op een krimpende advertentiemarkt. Dat blijkt uit gisteren gepresenteerd onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Laatste wijziging: 6 maart 2019, 15:25

Het zou voor het eerst zijn dat er zo’n breed onderzoek naar het functioneren van de journalistiek in een provincie is uitgevoerd.

Hoogleraar Jaap de Jong en collega Willem Koetsenruijter van de Vakgroep Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden bekeken de situatie in de provincie en spraken met zowel journalisten als communicatieprofessionals. De Jong en Koetsenruijter constateren dat de waakhondfunctie van de journalistiek onder druk staat. Met name in de kleinere gemeenten is dat het geval.

De onderzoekers stellen drie denkrichtingen voor, die eventueel kunnen worden gecombineerd: subsidies om de fte’s op redacties structureel te vergroten (in Groot-Brittannië zijn daar al experimenten mee uitgevoerd, red.), een mediacentrum dat journalistieke ‘halffabrikaten’ maakt waar Zuid-Hollandse media gebruik van kunnen maken en het instellen van een mediafonds, dat aanvragen van journalistieke projecties beoordeelt en steunt.

In andere provincies zijn zulke mediafondsen al een feit. Zuid-Holland heeft in Leiden sinds vorig jaar al een eerste regionaal mediafonds. Er zijn verder (plannen voor) mediafondsen in Noord-Brabant, Almere, Hilversum en Groningen. De Provincie Noord-Holland neemt een afwachtende houding aan, al onderzoekt Haarlem de mogelijkheid voor een fonds.

Het is volgens de onderzoekers belangrijk symboolpolitiek te voorkomen en steun structureel te maken. Verder zouden vooral de kleinere gemeenten moeten profiteren van een fonds, moet het worden opgetuigd met respect voor het speelveld en oog hebben voor groepen die nu niet worden bediend.

Verantwoordelijk gedeputeerde Floor Vermeulen heeft het eindrapport aangeboden aan de huidige Staten: “Het onderzoek maakt duidelijk dat we ons zorgen mogen maken over functioneren van de lokale en regionale journalistiek in Zuid-Holland. Ik ben blij dat er een gedegen stuk met aanbevelingen ligt waarmee de nieuwe Staten snel aan de slag kunnen na de verkiezingen.” Meer in: Eindrapport ‘Regionale en lokale journalistiek in Zuid-Holland’ [.pdf]

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.