vlaams-nedellandse-beurs

— woensdag 20 februari 2019, 10:20 | 0 reacties, praat mee

BBC steunt overwerkte regionale redacties met 150 journalisten

De BBC investeert om regionale nieuwsverslaggeving 'dekkend' te houden | EPA

Sinds vorig jaar worden in Groot-Brittannië gaten in regionale redacties via een speciale regeling gevuld. De publieke zender BBC betaalt de salarissen van inmiddels 144 journalisten. Dat moeten er uiteindelijk 150 worden. Vaksite Press Gazette sprak met deelnemende journalisten over hun ervaringen. Laatste wijziging: 20 februari 2019, 11:08

Journalisten worden door de BBC betaald om lokale en regionale redacties bij te staan en gaten in de redactie te vullen. Het Local News Partnership beoogt binnenkort met 150 journalisten een landelijke dekking te hebben. De eerste verjaardag van de regeling is voor vaksite Press Gazette aanleiding om met deelnemende journalisten te praten.

De journalisten binnen de regeling vinden hun werk belangrijk en waardevol, omdat ze uitgeklede en overwerkte redacties kunnen bijstaan. Dankzij het programma kunnen ook mensen in de regio zich goed informeren en weloverwogen keuzes maken rond bijvoorbeeld lokale politiek.

Onderwerpen die anders blijven liggen, kunnen dankzij de regeling worden opgepakt. Het Local News Partnership is daarmee volgens deelnemende journalisten een nuttige inzet van publiek geld.

Tegelijk zijn er wel wat problemen: de journalisten binnen het programma voelen zich soms erg op zichzelf teruggeworpen. Tegenover Press Gazette zegt een deelnemer dat er vanwege uitgeklede redacties weinig ruimte voor sparren of overleg bestaat. “Als ik met iets heel complex bezig ben, is niet echt iemand waarmee ik kan praten om het scherp te krijgen. Onze redacteuren hebben al zoveel op hun bord dat ik soms het idee heb hun werkdruk eerder te verhogen dan dat ik ze help.”

Ook zijn de uitgezonden journalisten actief voor een keur aan media, wat het soms moeilijk maakt het juiste verhaal te kiezen dat voor zoveel mogelijk uitgaven interessant zal zijn. Een andere deelnemer, die anoniem wilde blijven, zegt dat hij veel zelfstandig werkt, maar zelfs als journalist-in-opleiding wel vaak de enige expert is waar het bijvoorbeeld de gemeenteraad betreft. “Dat voelt soms als een enorme verantwoordelijkheid”, zegt hij. Meer bij Press Gazette

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.