— dinsdag 9 oktober 2018, 12:40 | 0 reacties, praat mee

Noord-Hollands mediafonds blijft voorlopig nog in tekenfase

Remkes, die op 1 januari 2019 als CvdK vertrekt, is geen voorstander van een speciaal mediafonds | Marcel Antonisse / ANP

Statenlid Marnix Bruggeman (SP) diende in mei 2017 al een motie in om te onderzoeken of er voor Noord-Holland een provinciaal stimuleringfonds voor lokale en regionale journalistiek kan komen. Bij een rondetafelgesprek in Haarlem blijkt het nog bij toezeggingen te blijven "een aantal stappen verder te komen".

Vorig jaar mei liep Commissaris van de Koning Johan Remkes al niet over van enthousiasme voor zo’n Noord-Hollands mediafonds. Remkes stelde toen dat zo’n stimuleringsfonds eerder een taak van de rijks- dan provinciale overheid zou moeten zijn.

De argumenten voor het fonds zijn onveranderd: advertentie-inkomsten dalen, redacties krimpen en er is nauwelijks tijd en geld beschikbaar voor langdurig en diepgravend onderzoek. Voorstanders zeggen dat de waakhondfunctie van de journalistiek in gevaar komt, zeker in de lokale en regionale journalistiek.

In een verslag van het rondetafelgesprek, dat op de site van initiatiefnemer SP is gepubliceerd, zegt Remkes nog steeds te twijfelen óf en welke rol de overheid moet spelen: “Als de waakhondfunctie in gevaar komt, moeten we daar als overheid dan wat aan doen? En zo ja, wat? Zelf ben ik er daarin nogal ambivalent. De waakhond is belangrijk, en ik betreur de verschraling. Maar past het overheden in te grijpen in een veranderend medialandschap?”

Thomas Bruning, algemeen-secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt dat de journalistiek een publiek goed is dat jarenlang cadeau is gekregen. Een tegenprestatie nu redacties in de knel raken is volgens hem daarom niet vreemd. Hij verwijst naar Leiden, dat recent een fonds voor onderzoeksjournalistiek oprichtte. De eerste aanvraagronde voor het Leids Mediafonds verliep succesvol

Haarlem gaat nu onderzoeken of het ook zo’n fonds kan instellen. Meer bij SP Noord-Holland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.