— vrijdag 12 april 2019, 14:12 | 0 reacties, praat mee

VS vragen uitlevering Assange, mogelijk problemen voor Amerikaanse persvrijheid

© Peter Nicholls / Reuters

De VS hebben om uitlevering gevraagd van de donderdag in Londen gearresteerde Wikileaks-oprichter Julian Assange. De Amerikaanse aanklacht tegen Assange zou een langdurig gevecht tegen de persvrijheid in de Verenigde Staten kunnen veroorzaken, waarschuwen experts. Laatste wijziging: 12 april 2019, 14:12

Assange werd donderdag gearresteerd bij de Ecuadoriaanse ambassade, waar hij de afgelopen zeven jaar verbleef. Hij is in eerste instantie door Groot-Brittannië aangehouden wegens schending van de voorwaarden voor zijn borgtocht.

De Amerikaanse justitie beschuldigt Julian Assange van criminele samenzwering en computervredebreuk. De medeoprichter van WikiLeaks kan maximaal vijf jaar cel krijgen, heeft het ministerie van Justitie in Washington laten weten.

In de aanklacht staat dat Assange heeft samengezworen met de Amerikaanse (ex-) militair Chelsea Manning om illegaal toegang te krijgen tot overheidscomputers. Manning lekte informatie over Amerikaanse militairen naar WikiLeaks toen zij als man dienst deed in onder meer Irak. Zo kwam er onder andere een video naar buiten waarop te zien is hoe een Amerikaanse legerhelikopter in 2007 een groep mannen onder vuur neemt. Bij deze actie kwamen ook twee journalisten van Reuters om het leven.

Hoewel de Amerikaanse aanklacht zich richt op Assange en het hacken van de computers roept de zaak fundamentele vragen op over persvrijheid. Als Assange wordt veroordeeld op basis van de aanklacht, zou het de regering een gevaarlijk precedent kunnen geven om in de toekomst tegen journalisten te gebruiken, zeggen experts van de Amerikaanse grondwet, zo meldt Huff Post.

Assange zou volgens aanklagers namelijk niet alleen geclassificeerde, illegaal verkregen documenten hebben ontvangen, maar hij zou Manning ook actief hebben geholpen ze te verkrijgen van het Ministerie van Defensie. Dit is nogal een verschil met hoe journalisten over het algemeen geheime documenten verkrijgen: meestal als passieve ontvangers van de informatie en die worden beschermd onder het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet.

Waarom de zaak tegen Assange dan mogelijk bedreigend kan worden voor journalisten en persvrijheid is dat aanklagers tot op heden niet hebben uitgelegd wat Assange precies deed en waardoor de aanklacht nu ook geven van hulp bij een criminele samenzwering is geworden. Op wat voor manier hij Manning zou hebben geassisteerd maakt de verklaring niet duidelijk. Veel van de onderdelen in de aanklacht die worden genoemd als onderdeel van een criminele samenzwering zijn normale journalistieke praktijken die noodzakelijk zijn voor een vrije pers, zoals het geheim houden van bronnen.

Als Assange wordt veroordeeld zonder meer concreet bewijs dat zijn acties verder gingen dan die van een uitgever die geheime informatie ontving, dan volgen de vragen wie er nog meer aansprakelijk kan worden gehouden. “Als dit wordt toegestaan, dan laat het zien dat wanneer een journalist samenwerkt met een overheidsfunctionaris, de regering dat kan zien als een samenzwering om een misdaad te plegen,” aldus Gregg Leslie, directeur van de First Amendment Legal Clinic aan de Arizona State University.

Het is nog steeds mogelijk dat de officier van justitie met meer bewijsmateriaal komt naarmate de zaak vordert, waaruit kan blijken dat Assange een actievere rol speelde bij het helpen van Manning. Dan kunnen deze mogelijke persvrijheidsproblemen aanzienlijk veranderen. Maar op basis van deze aanklacht is er volgens experts weinig bewijs dat Assange iets deed wat hem een samenzweerder zou maken. Meer bij Huff Post

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.