banner festival 23

— dinsdag 15 maart 2022, 09:56 | 0 reacties, praat mee

Brits hooggerechtshof wijst beroep van Julian Assange tegen zijn uitlevering aan VS af

Demonstratie in Londen gericht tegen de uitlevering Julian Assange - © Tolga Akmen / AFP

Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks, kan niet meer in beroep gaan tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Het Britse hooggerechtshof heeft zijn verzoek daartoe afgewezen. Laatste wijziging: 15 maart 2022, 16:22

Het hof verwerpt het verzoek van Assange omdat er onvoldoende rechtsgrond voor zou zijn. Het is een grote klap voor zijn hoop om uitlevering te voorkomen.

In de VS wordt Assange aangeklaagd voor onder andere spionage, het publiceren van staatsgevaarlijke informatie op WikiLeaks in 2010 en 2011 (waaronder de beruchte video waarop in 2007 een helikopteraanval in Irak is te zien, waarbij twee Reuters-journalisten om het leven kwamen) en het actief werven van hackers. Assange hangt in de Verenigde Staten tot 175 jaar cel boven het hoofd.

Volgens de VS heeft de publicatie van de staatsgevaarlijke informatie levens in gevaar gebracht. Assange zegt dat de zaak politiek gemotiveerd is.

De zaak gaat nu terug naar districtsrechter Vanessa Baraitser, de oorspronkelijke rechter die het uitleveringsverzoek van de VS beoordeelde. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zal dan naar verwachting een definitief besluit nemen. Als het in het nadeel van Assange uitvalt, kan hij nog proberen het besluit door middel van een rechterlijke toetsing aan te vechten. Meer bij de BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.