— woensdag 12 juni 2019, 09:29 | 0 reacties, praat mee

Verenigde Staten doen formeel uitleveringsverzoek Julian Assange

Aanhangers van Assange demonstreren bij de rechtbank in Londen tegen uitlevering van de WikiLeaks-oprichter | Tolga Akmen / AFP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Groot-Britannië formeel om uitlevering gevraagd van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De Verenigde Staten willen Assange berechten voor computervredebreuk. Laatste wijziging: 12 juni 2019, 09:31

Centraal staat een video die door de Amerikaanse soldaat Manning werd gelekt en WikiLeaks op de kaart zette. Op de video is te zien hoe een gevechtshelikopter in Irak een groep mannen onder vuur neemt. Twee Reuters-medewerkers kwamen daarbij om.

Sinds Assange door Ecuador uit de ambassade werd gezet waar hij zeven jaar verbleef, zijn onder meer de aanklacht in Zweden op verdenking van verkrachting weer afgestoft.

De VS willen Assange kunnen veroordelen voor het lekken van documenten en de militaire video waarmee het allemaal begon. Na een eerste zitting in mei stelde WikiLeaks-hoofdredacteur Kristinn Hrafnsson dat het voorkomen van uitlevering simpelweg een strijd “op leven of dood” voor Assange inhoudt.

Vandaag volgt een formele zitting. Assange zelf werd recent tot een jaar cel veroordeeld voor het schenden van zijn borgtocht in 2012.

Het kan volgens experts jaren duren voor een uitleveringsverzoek volledig is gewogen.

De Ecuadoriaanse president Moreno stelde indertijd van de Britse regering de garantie hebben gekregen dat Assange niet wordt uitgeleverd aan een land waar hem mogelijk de doodstraf wacht.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.