website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Verenigde Staten doen formeel uitleveringsverzoek Julian Assange

Lars Pasveer — Geplaatst in lekken op woensdag 12 juni 2019, 09:29

Aanhangers van Assange demonstreren bij de rechtbank in Londen tegen uitlevering van de WikiLeaks-oprichter | Tolga Akmen / AFP

Aanhangers van Assange demonstreren bij de rechtbank in Londen tegen uitlevering van de WikiLeaks-oprichter | Tolga Akmen / AFP

Nieuws Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Groot-Britannië formeel om uitlevering gevraagd van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De Verenigde Staten willen Assange berechten voor computervredebreuk.

Centraal staat een video die door de Amerikaanse soldaat Manning werd gelekt en WikiLeaks op de kaart zette. Op de video is te zien hoe een gevechtshelikopter in Irak een groep mannen onder vuur neemt. Twee Reuters-medewerkers kwamen daarbij om.

Sinds Assange door Ecuador uit de ambassade werd gezet waar hij zeven jaar verbleef, zijn onder meer de aanklacht in Zweden op verdenking van verkrachting weer afgestoft.

De VS willen Assange kunnen veroordelen voor het lekken van documenten en de militaire video waarmee het allemaal begon. Na een eerste zitting in mei stelde WikiLeaks-hoofdredacteur Kristinn Hrafnsson dat het voorkomen van uitlevering simpelweg een strijd “op leven of dood” voor Assange inhoudt.

Vandaag volgt een formele zitting. Assange zelf werd recent tot een jaar cel veroordeeld voor het schenden van zijn borgtocht in 2012.

Het kan volgens experts jaren duren voor een uitleveringsverzoek volledig is gewogen.

De Ecuadoriaanse president Moreno stelde indertijd van de Britse regering de garantie hebben gekregen dat Assange niet wordt uitgeleverd aan een land waar hem mogelijk de doodstraf wacht.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.