word studentlid

— maandag 9 november 2015, 11:34 | 0 reacties, praat mee

‘Voorstel Europese Commissie ziet verwijzen op internet als nieuwe openbaarmaking’

‘Voorstel Europese Commissie ziet verwijzen op internet als nieuwe openbaarmaking’

Julia Reda, EU-parlementariër voor de Duitse Piratenpartij, zegt dat de Europese Commissie het verwijzen naar informatie op internet onder bepaalde omstandigheden als nieuwe openbaarmaking wil kenmerken. Laatste wijziging: 9 november 2015, 13:32

De linken naar informatie is het fundament van het web. De Commissie zou een verwijzing naar auteursrechtelijk beschermd materiaal onder de nieuwe openbaarmaking willen scharen, bericht Tweakers op basis van Reda’s uitspraken. Probleem is dat op vrijwel alle publiekelijk toegankelijke informatie een vorm van auteursrecht rust.

De plannen voor auteursrecht-op-links zouden volgend jaar worden uitgewerkt; een definitief document moet volgens Reda ergens in november verschijnen. De Europese Commissie heeft zelf nog niet gereageerd. Uitgevers zinspelen al jaren op een vorm van vergoeding, als bijvoorbeeld Google naar artikelen verwijst.

De meeste experimenten om Google te verbieden naar materiaal te verwijzen werden door uitgeverijen snel gestaakt [1, 2], omdat de daling in verkeer meestal gigantisch was - en daarmee de mogelijkheid om zelf ook reclame te verkopen rond stukken eveneens fors afnam.

In Spanje, waar Google ruziede met uitgevers, besloot de zoekgigant te stoppen met Google News. Sinds vorig jaar overweegt Spanje om internetverwijzingen te belasten.

In Frankrijk paaide Google de uitgevers met de vorming van een journalistiek innovatiefonds.

Bekijk meer van

Europese Commissie

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.