— vrijdag 26 augustus 2016, 12:41 | 0 reacties, praat mee

EU-voorstel: ‘rechten uitgevers versterkt’

© Patrick Seger / EPA

Als het aan de Europese Commissie ligt dan zullen uitgevers en makers in de toekomst sterker in hun recht staan om betalingen te vragen voor het gebruik van delen van artikelen door internetgiganten als Google en Facebook. Dat blijkt uit nieuwe regels die de Commissie in een conceptdocument heeft opgesteld dat is ingezien door The Guardian. Laatste wijziging: 26 augustus 2016, 12:54

In december vorig jaar kwamen de eerste berichten naar buiten dat de Europese Commissie onderzoek deed naar de rechten van uitgevers.

Uitgevers oefenen druk uit om het speelveld gelijk te maken omdat Google en Facebook volgens hen flink wat reclame-inkomsten opstrijken door het plaatsen van andermans artikelfragmenten, terwijl de originele publicatie geen geld krijgt. De commissie stelt in het document dat “de duurzaamheid van uitgeefindustrieëen in de EU mogelijk op het spel staat, met het risico op nog meer negatieve gevolgen voor de pluriformiteit van de media, het democratisch debat en de kwaliteit van de informatie”.

Als de plannen worden goedgekeurd dan moet bijvoorbeeld Google’s moederbedrijf Alphabet uitgevers gaan betalen om delen van de artikelen te gebruiken voor Google-diensten. In verschillende landen liggen uitgevers van nieuwssites al overhoop met Google, dat in zoekresultaten en in de nieuwsdienst Google News vaak de kop en eerste paragraaf van artikelen laat zien.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.