— donderdag 11 december 2014, 10:04

Google stopt in Spanje met nieuwsdienst

Google stopt op 16 december binnen Spanje met het aanbieden van de Google News-dienst. Ook zullen Spaanse nieuwsbronnen niet langer in andere regionale edities van Google News opduiken. De rigoreuze stap is een gevolg van een nieuwe auteurswet in Spanje, die een betaling eist voor hergebruik van materiaal, zelfs al gaat het om enkele regels.

Ook als de aanleverende partij geen vergoeding wenst, moet voor hergebruik worden betaald. Een vergoeding kan onder de Spaanse wet straks niet worden geweigerd. Google zegt dat het niets verdient aan het reclamevrije Google News en daarom de dienst in Spanje sluit voor de wet van kracht wordt.

“Deze nieuwe aanpak is simpelweg economisch onhoudbaar”, aldus Google News-hoofd Richard Gingras in een blogpost over het conflict. In Duitsland speelde een soortgelijk conflict, maar toen Google de Duitse uitgevers op eigen verzoek uit Google News haalde, stortten de bezoekcijfers naar hun sites in.

Enkele uitgevers kozen toen voor een terugkeer naar de nieuwsdienst. “Uitgevers kunnen kiezen of ze in Google News verschijnen. De overgrote meerderheid kiest er - met goede redenen - voor om te worden opgenomen”, schrijft Gingras: “Google News levert waarde voor deze uitgaven door mensen naar de site te sturen, wat weer advertentieinkomsten oplevert.”

Bekijk meer van

Spanje Recht Google News Google

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.