banner festival 23

— maandag 22 maart 2021, 11:43 | 0 reacties, praat mee

Voormalige verloofde Khashoggi begint rechtszaak tegen Saudische kroonprins

Jamal Khashoggi in 2014. Hij werd in 2018 vermoord en in stukken gezaagd toen hij trouwpapieren wilde regelen in het Saudische consulaat in Istanbul. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. | Balkis Press

De Amerikaanse non-profitorganisatie Democracy for the Arab World Now (DAWN) heeft de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman nu officieel aangeklaagd voor zijn vermeende aandeel in de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018. DAWN werd mede opgericht door Hatice Cengiz, de verloofde van Khashoggi. Laatste wijziging: 22 maart 2021, 11:49

De aanklacht werd oktober vorig jaar aangekondigd. De aanklacht, ingediend bij een rechtbank in Washington DC, spreekt van samenzwering en voorbedachte rade rond de moord, die de aanklagers zoals Cengiz ernstige emotionele schade hebben opgeleverd.

Ook andere Saudische officials worden in de aanklacht genoemd. De recente vrijgave van een CIA-rapport over de moord heeft de roep om juridische stappen tegen de kroonprins vergroot.

Oud-president Trump had vrijgave ervan eerder verboden, om de relatie met het land en lucratieve wapendeals niet in gevaar te brengen. In het rapport werd Bin Salman als opdrachtgever genoemd. Saudi-Arabië sloot in september 2020 de rechtszaak, zonder de kroonprins van betrokkenheid te beschuldigen.

Het is niet een enige rechtszaak die tegen Bin Salman wordt gevoerd. Reporters sans Frontières (RSF) startte in Duitsland eerder deze maand ook een rechtszaak.

Het Duitse Openbaar Ministerie bestudeert de ingediende documenten nog. Onder speciale Duitse wetgeving kunnen mensenrechtenschendingen waar ook ter wereld worden vervolgd. In Nederland bestaat die mogelijkheid sinds 2003 ook, onder de Wet internationale misdrijven.

De rechtszaak van DAWN wordt onder de Amerikaanse variant van die wet gevoerd. Meer bij DAWN

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.