— dinsdag 2 maart 2021, 16:08 | 0 reacties, praat mee

RSF klaagt Saudische prins aan voor moord Khashoggi

© Balkis Press / ABACA

Reporters sans Frontières (RSF) wil dat Duitsland de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en vier andere Saudi's gaat vervolgen vanwege misdaden tegen de menselijkheid. De persvrijheidsorganisatie houdt de vijf verantwoordelijk voor de dood van journalist Jamal Khashoggi en de willekeurige opsluiting van 34 andere journalisten in Saudi-Arabië.

De persvrijheidsorganisatie heeft bij het federaal hof in Karlsruhe een aanklacht van honderden pagina’s ingediend. De klacht is in Duitsland ingediend omdat daar misdaden tegen de menselijkheid die waar ook ter wereld zijn gepleegd, kunnen worden vervolgd, meldt de NOS. De aanklacht wordt bestudeerd, heeft het Openbaar Ministerie laten weten.

De klacht onthult volgens RSF de wijdverbreide en systematische aard van de vervolging van journalisten in Saudi-Arabië. Naast de moord op de Saudische journalist Khashoggi worden de kroonprins en vier hoge functionarissen, onder wie de adviseur van de kroonprins, Saud Al Qahtan, ook aangeklaagd voor het opsluiten van 34 andere journalisten, waaronder blogger Raif Badawi.

Volgens RSF worden in Saoedi-Arabië misdaden tegen de menselijkheid begaan tegen journalisten om hen de mond te snoeren. Het gaat om opzettelijke moord, marteling, seksueel geweld en dwang, gedwongen verdwijningen, onwettige ontneming van fysieke vrijheid en vervolging.

Aanleiding voor de klacht is het Amerikaanse inlichtingenrapport dat afgelopen vrijdag werd vrijgegeven. Dat concludeerde dat de Saudische kroonprins direct betrokken was bij de moord op Khashoggi. Meer bij RSF / NU.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.