NVJ compleet lid

— maandag 1 juli 2019, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op gesprek Máxima met verdachte van de moord op journalist Khashoggi

Kritiek op gesprek Máxima met verdachte van de moord op journalist Khashoggi
G20-top met links vooraan de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en koningin Máxima, derde van links - © Dominique Jacovides / AFP

Koningin Máxima heeft op de G20-top in Japan een gesprek gehad met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Het gesprek heeft tot ophef geleid. Er is namelijk niet gesproken over de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. De kroonprins zou in 2018 de opdracht hebben gegeven om hem te vermoorden. Laatste wijziging: 1 juli 2019, 09:23

De koningin sprak de omstreden prins vrijdag tijdens de G20-top in Japan. Het gesprek ging over microkrediet en het helpen van vrouwen om ondernemingen op te zetten. De moord op de Saoedische journalist Khashoggi is tijdens het gesprek niet aan de orde geweest, zo blijkt uit een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Zowel internationaal als nationaal is er verbazing gereageerd op de ontmoeting. De VN-rapporteur die de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi onderzocht, heeft zelfs felle kritiek geuit op de ontmoeting. Tegenover het AD beschuldigt VN-rapporteur Agnes Callamard koningin Máxima van medeplichtigheid door de zaak-Khashoggi niet met de prins te bespreken.

“Dat is meer dan teleurstellend”, zegt de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, Agnes Callamard, tegen deze site. “Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid.” Vorige week concludeerde de VN dat er ‘overtuigend bewijs’ is dat kroonprins Mohammed bin Salman, en andere Saoedische hoogwaardigheidsbekleders, verantwoordelijk zijn voor de moord op Khashoggi.

Vanuit de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd op de ontmoeting, meldt de NOS. “Wie dit gesprek tussen koningin Máxima en de Saudische kroonprins goedkeurde, begrijpt niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming”, schrijft Kamerlid Sjoerdsma van D66. SP-Kamerlid Karabulut vraagt zich af welk nut het gesprek had. “Is het echt waar dat ze niet gesproken heeft over de moord op journalist Khashoggi? Onbegrijpelijk”, schrijft ze op Twitter.

Premier Mark Rutte begrijpt niets van de kritiek op de ontmoeting tussen koningin Máxima en de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. Voor de camera van de NOS geeft hij aan dat het de “normale en gebruikelijke gang van zaken is”. Volgens Rutte is het normaal dat VN-vertegenwoordigers, zoals Máxima, alleen over hun eigen onderwerp praten. In het geval van de koningin bleef het gesprek dus over financiële dienstverlening en de economische positie van vrouwen gaan. “Andere onderwerpen zouden vreemd zijn geweest.”

Het is volgens de NOS niet de eerste keer dat de koning en zijn vrouw in verlegenheid gebracht worden door ontmoetingen met omstreden staatshoofden. Zo was er eerder kritiek op de foto waarop te zien was hoe koning Willem-Alexander en Máxima een biertje dronken met de Russische president Poetin in Sotsji in 2014. Poetin lag toen onder vuur vanwege zijn anti-homo-beleid.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.