— woensdag 23 september 2020, 08:28 | 0 reacties, praat mee

Voormalig YouTube-moderator klaagt platform aan voor posttraumatische stressstoornis

Een letterlijk bloedbad na een aanslag op een restaurant, in september 2017 in Irak. Er vielen toen 50 doden. | EPA

Een oud-werknemer van YouTube heeft het bedrijf aangeklaagd voor een posttraumatische stressstoornis die ze heeft opgelopen bij haar moderatiewerk voor het platform. Ze moest daarbij schokkende video's beoordelen en zegt daarbij een getraumatiseerd te zijn geraakt.

Volgens de aanklacht beschuldigt de vrouw YouTube ervan zich onvoldoende in te spannen voor een veilige werkomgeving. Er zouden ook te weinig moderatoren zijn zodat mensen elke werkdagen urenlang gruwelijke beelden moeten bekijken. Naast een schadevergoeding wil de oud-werkneemster ook dat YouTube een programma optuigt dat de geestelijke gezondheid van moderaturen in de gaten houdt.

In 2019 hield een Australische rechtbank een nieuwsorganisatie verantwoordelijk voor de posttraumatische stressstoornis van een verslaggever.

In meerdere studies is aangetoond dat beroepsmatig blootgesteld worden aan gruwelijke beelden de gezondheid schaadt: dat geldt voor journalisten in het veld, maar ook voor bureauredacteuren, die binnenkomend ruw materiaal onder ogen krijgen.

Onderzoeksorganisatie Dart Centre noemt dat laatste vicarious trauma - een plaatsvervangende traumatische ervaring waarvoor aanwezigheid ter plaatse niet vereist is.

RTL Nieuws meldt dat de voormalige moderator wordt bijgestaan door een advocatenkantoor dat eerder Facebook tot een miljoenenschikking dwong, voor onvoldoende oog voor de gezondheid van moderatoren op het platform.

Bekijk meer van

YouTube Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.