PersVeilig

— vrijdag 8 maart 2019, 16:46 | 0 reacties, praat mee

Australische krant verantwoordelijk voor tijdens werk opgelopen trauma van journalist

Kantoor van The Age in Melbourne - © William West / AFP

Een opvallende uitspraak in Australië. Daar heeft een rechtbank geoordeeld dat een nieuwsorganisatie verantwoordelijk is voor de posttraumatische stressstoornis van een verslaggever. Laatste wijziging: 11 maart 2019, 08:15

De journaliste in kwestie werkte van 2003 tot en met 2013 voor de krant The Age, in Melbourne. Ze werkte als rechtbankverslaggever en versloeg 32 moordzaken en vele andere. Ook deed ze verslag van de bendeoorlogen in Melbourne en werd ze bedreigd door een van de hoofdfiguren in die oorlog. Daarnaast vond ze het in toenemende mate moeilijk worden om verslag uit te brengen van gebeurtenissen waarbij kinderen waren omgekomen.

Nadat ze had aangegeven dat ze “klaar” was met “dood en vernietiging” werd de journaliste overgeplaatst naar de sportredactie. Later werd ze tegen haar zin door een chef overgehaald om de zaken die bij het Hooggerechtshof werden behandeld te verslaan. Daar werd ze opnieuw blootgesteld aan gedetailleerde, grafische verslagen van gruwelijke misdaden. De herhaalde blootstelling aan traumatische gebeurtenissen had een ernstige impact op haar geestelijke gezondheid. De vrouw nam in 2013 vrijwillig ontslag bij de krant.

Tijdens de rechtszaak beargumenteerde ze dat de krant geen protocol had om het trauma aan te pakken. De krant zou er verder niet in zijn geslaagd om ondersteuning en training aan te bieden en greep niet in toen zij en andere collega’s klaagden.

The Age betwistte in de rechtszaal of de journalist daadwerkelijk leed aan een posttraumatisch stressstoornis. De krant betuigde zelfs dat zelfs al zou er een supportsysteem zijn, dan zou dat geen verschil hebben gemaakt. Verder ontkende The Age dat het wist of had moeten weten dat er een risico op psychische schade ontstond voor de journalisten en claimde tegelijkertijd dat de eiser wist dat ze “vanwege haar werk kans liep op letsel”.

De rechter ging hier niet in mee. De journaliste in kwestie krijgt 180.000 Australische dollar voor de geleden psychische schade. Meer bij The Conversation

Bekijk meer van

The Age Australië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.