— donderdag 31 maart 2022, 16:37 | 0 reacties, praat mee

Uitspraak in zaak Australische journalist in China uitgesteld

© Australia's Department of Foreign Affairs and Trade (DFAT) / Australia Global Alumni / AFP

De uitspraak in de zaak tegen de Australische journalist Cheng Lei in China is donderdag aan het einde van de zitting uitgesteld. Zij staat terecht op verdenking van het illegaal delen van staatsgeheimen. Het is niet bekend wanneer de uitspraak volgt. Laatste wijziging: 31 maart 2022, 16:38

De Australische regering bevestigd dat de uitspraak is uitgesteld en voegt verder toe dat er te weinig transparantie is in de zaak. “De Australische regering heeft nooit te horen gekregen waarvoor ze terecht staat,” aldus Marise Payne, de Australische minister van Buitenlandse Zaken. De zaak is achter gesloten deuren gehouden.

De Australische Cheng, die van Chinese komaf is en werkte voor het Engelstalige Chinese staatsmedium CGTN, zit al negentien maanden vast. Ze werd in augustus 2020 opgepakt. Begin vorig jaar meldde de Chinese regering dat zij was gearresteerd wegens spionage. Op de aanklacht tegen Cheng staat gewoonlijk op een straf van vijf tot tien jaar, maar afhankelijk van hoe zwaar de rechtbank de beschuldiging acht, kan ze ook tot levenslang worden veroordeeld.

De arrestatie van Cheng vond plaats in een tijd dat de betrekkingen tussen China en Australië verslechterden. Onder andere door de Australische oproep tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de bron van het coronavirus in China. En weken voordat Cheng werd gearresteerd, hadden de Australische autoriteiten invallen gedaan in de huizen van in Australië gevestigde Chinese medewerkers van staatsmedia als onderdeel van een onderzoek naar buitenlandse inmenging.

Een week na Cheng’s arrestatie haalde Australië twee verslaggevers op uit China. Ze waren door de Chinese politie opgeroepen voor een verhoor over Cheng Lei.

Naast Cheng zit er nog een journaliste vast op basis van niet-gespecificeerde beschuldigingen van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Het gaat om de Bloomberg News-journalist Haze Fan. Zij wordt ook al bijna 16 maanden vastgehouden. Meer bij The Guardian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.