China: persbureau Bloomberg vraagt aandacht voor gevangen collega

Persbureau Bloomberg staat stil bij de verdwijning van hun collega Haze Fan, die op 7 december 2020 door politie-in-burger uit haar appartement werd gehaald. Ze wordt verdacht van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid, aldus de autoriteiten.
Fan is sinds 2017 bij Bloomberg in dienst. Ze werkte eerder voor onder meer Al Jazeera, CBS News, CNBC en Reuters. Hoofdredacteur John Micklethwait zegt dat een jaar gevangenschap voor iedereen zwaar is, zelfs iemand “zo slim en sterk als Haze”. “We zijn allemaal erg bezorgd over haar welzijn en blijven alle het mogelijke te doen om haar en haar familie bij te staan”, aldus Micklethwait.
Volgens de Chinese autoriteiten loopt het onderzoek tegen Fan nog en zijn “al haar wettige rechten en belangen gegarandeerd”.
Bloomberg wijst op de toegenomen restricties voor journalisten in China. Volgens cijfers van persvrijheidsorganisatie CPJ zaten er vorig jaar 47 journalisten gevangen. China is samen met Turkije, Egypte en Saoedi-Arabië koploper wat betreft gevangen journalisten.
China maakt het buitenlandse media tegelijk steeds lastiger door het niet-verlengen van werkvisa of dreigen met arrestaties als journalisten onwelgevalige reportages maken. Ook neemt de intimidatie tijdens reportages toe. Met de Winterspelen 2022 op de horizon maakt dat het werken voor correspondenten soms onmogelijk, aldus persvereniging FCCC.
Een Australische journalist zit inmiddels ook al een jaar vast, onder vage beschuldigingen van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Bloomberg merkt op dat lokale journalisten de grootste klappen krijgen onder de mediarepressie.
In juni van dit jaar werd de laatste onafhankelijke krant in Hongkong opgeheven, na beschuldigingen over samenspanning met buitenlandse mogendheden. Er volgden meerdere arrestaties van oud-medewerkers. Meer bij Bloomberg
Praat mee