training eu starters

— dinsdag 7 december 2021, 11:24 | 0 reacties, praat mee

China: persbureau Bloomberg vraagt aandacht voor gevangen collega

Bloomberg-journalist Haze Fan werd exact een jaar geleden gearresteerd in haar appartement. | Twitter

Persbureau Bloomberg staat stil bij de verdwijning van hun collega Haze Fan, die op 7 december 2020 door politie-in-burger uit haar appartement werd gehaald. Ze wordt verdacht van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid, aldus de autoriteiten. Laatste wijziging: 7 december 2021, 11:26

Fan is sinds 2017 bij Bloomberg in dienst. Ze werkte eerder voor onder meer Al Jazeera, CBS News, CNBC en Reuters. Hoofdredacteur John Micklethwait zegt dat een jaar gevangenschap voor iedereen zwaar is, zelfs iemand “zo slim en sterk als Haze”. “We zijn allemaal erg bezorgd over haar welzijn en blijven alle het mogelijke te doen om haar en haar familie bij te staan”, aldus Micklethwait.

Volgens de Chinese autoriteiten loopt het onderzoek tegen Fan nog en zijn “al haar wettige rechten en belangen gegarandeerd”.

Bloomberg wijst op de toegenomen restricties voor journalisten in China. Volgens cijfers van persvrijheidsorganisatie CPJ zaten er vorig jaar 47 journalisten gevangen. China is samen met Turkije, Egypte en Saoedi-Arabië koploper wat betreft gevangen journalisten.

China maakt het buitenlandse media tegelijk steeds lastiger door het niet-verlengen van werkvisa of dreigen met arrestaties als journalisten onwelgevalige reportages maken. Ook neemt de intimidatie tijdens reportages toe. Met de Winterspelen 2022 op de horizon maakt dat het werken voor correspondenten soms onmogelijk, aldus persvereniging FCCC.

Een Australische journalist zit inmiddels ook al een jaar vast, onder vage beschuldigingen van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Bloomberg merkt op dat lokale journalisten de grootste klappen krijgen onder de mediarepressie.

In juni van dit jaar werd de laatste onafhankelijke krant in Hongkong opgeheven, na beschuldigingen over samenspanning met buitenlandse mogendheden. Er volgden meerdere arrestaties van oud-medewerkers. Meer bij Bloomberg

Bekijk meer van

Haze Fan China Bloomberg

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.