Nieuwe leden NVJ november

— dinsdag 8 september 2020, 08:40 | 0 reacties, praat mee

Australië haalt halsoverkop laatste twee journalisten weg uit China

Bill Birtles bij terugkomst in Sydney - © Taryn Southcombe / AFP

Australië heeft halsoverkop twee journalisten weggehaald uit China. Zij waren door de Chinese politie opgeroepen voor verhoor en schuilden al dagen in Australische diplomatieke posten. Volgens de werkgever van een van hen moesten ze vragen beantwoorden over de Australische tv-presentator Cheng Lei, die recent door China is aangehouden. Laatste wijziging: 8 september 2020, 13:51

Het gaat om Bill Birtles, correspondent voor de Australische omroep ABC en Mike Smith, correspondent voor de Australian Financial Review. Birtles heeft vier dagen doorgebracht in de Australische ambassade in de hoofdstad Peking, terwijl Smith zat ondergedoken bij het Australische consulaat in Shanghai. Afgelopen nacht zijn ze per vliegtuig naar Sydney vertrokken, meldt ABC.

Vorige week waarschuwden Australische diplomaten in Peking dat Birtles het land moest verlaten. Eenzelfde advies werd gegeven aan de directeur van ABC. ABC had voor afgelopen donderdag een vlucht kunnen organiseren, maar voordat hij kon vertrekken stonden er zeven Chinese functionarissen bij zijn appartement. Ze vertelden hem dat het hem verboden was het land te verlaten en dat er de volgende dag contact met hem zou worden opgenomen om een ​​tijd af te spreken voor ondervraging in verband met een “nationale veiligheidszaak”.

Birtles nam direct contact op met de Australische ambassade en regelde dat hij werd opgehaald. Chinese functionarissen eisten daar een gesprek met hem. In eerste instantie weigerde hij, omdat hij vreesde voor zijn persoonlijke veiligheid. Uiteindelijk volgde er zondag een gesprek nadat er een overeenkomst was bereikt tussen de Australische en Chionese overheid dat zijn reisverbod werd opgeheven als hij met de Chinese autoriteiten zou praten.

Eenzelfde soort situatie deed zich voor bij Mike Smith. Volgens zijn werkgever, de Australian Financial Review, mochten ze het land niet uit tenzij ze vragen beantwoorden over de Australische tv-presentator Cheng Lei. Begin deze maand werd bekend dat zij al twee weken vast zit.

De relatie tussen Australië en China heeft een nieuw dieptepunt bereikt, sinds Australië opriep tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de bron van het coronavirus in China. Met het vertrek van Birtles en Smith heeft Australië voor het eerst sinds midden jaren zeventig geen geaccrediteerde journalisten meer in China.

Lees ook:
Australische journalist gearresteerd in China (1 september 2020)

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.