— woensdag 23 december 2020, 11:31 | 0 reacties, praat mee

Turkije veroordeelt oud-hoofdredacteur Can Dündar tot 27 jaar cel

Oud-hoofdredacteur Can Dündar in 2016 | Hendrik Schmidt / ANP

Een rechtbank in Instanbul heeft voormalig Cumhuriyet-hoofdredacteur Can Dündar veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor spionage en terrorisme. Dündar werd bij verstek veroordeeld: hij woont sinds 2016 in Duitsland.

In dat jaar werd hij tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het openbaren van staatsgeheimen, nadat Cumhuriyet illegale wapenleveranties door het Turkse leger aan strijders in Syrië had blootgelegd. Dündar vluchtte naar Duitsland en woont daar in ballingschap.

Dat weerhoudt de Turkse autoriteiten niet om de oud-hoofdredacteur juridisch aan te pakken: in september werd de weg vrijgemaakt om Dündars bezittingen in Turkije verbeurd te verklaren. Een online, op Turkije gerichte radiozender die Dündar vanuit Duitsland runt werd afgelopen zomer van overheidswege geblokkeerd.

Turkije probeerde verder meerdere keren met zogeheten red notices via Interpol de bewegingsvrijheid van Dünder te beperken. In 2017 gaf Amsterdam de garantie af dat hij niet zou worden opgepakt, als Dündar in de stad zou deelnemen aan een debat in De Balie.

Dündar krijgt nu 18 jaar en 9 maanden cel “voor het verkrijgen van staatsgeheimen met het doel daar politieke of militaire spionage mee te plegen” en 8 jaar en 9 maanden voor het steunen van een terreurorganisatie zonder actief lidmaatschap. De EFJ meldt dat Dündars verdediging niet bij de uitspraak aanwezig was, omdat ze weigeren “de politiek gemotiveerde en al beklonken beschuldigingen te erkennen”.

EFJ-secretaris Ricardo Gutiérrez zegt evenmin verbaasd te zijn over de hoogte van de straf. “Wat kunnen we anders gezien een rechtssysteem dat journalisten zo’n zware straf geeft voor het doen van hun werk?” Meer bij EFJ

Bekijk meer van

Turkije Cumhuriyet Can Dündar

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.