data als kans

— dinsdag 23 juni 2020, 10:30 | 0 reacties, praat mee

Radiozender oud-hoofdredacteur Can Dündar binnen Turkije geblokkeerd

Özgürüz-oprichter en voormalig hoofdredacteur Can Dündar in 2019 | EPA

De Turkse media-toezichthouder RTÜK heeft vorige week de blokkade van online radiozender Özgürüz gelast, die door voormalig dagbladhoofdredacteur Can Dündar wordt geleid. Volgens de toezichthouder wordt illegaal uitgezonden en is de inhoud anti-Turks. Laatste wijziging: 23 juni 2020, 10:33

Dündar, die tot augustus 2016 hoofdredacteur van dagblad Cumhuryiyet was, is van Turkije naar Duitsland gevlucht.

In mei van dat jaar werd Dündar tot bijna 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de Turkse regering heeft Dündar staatsgeheimen geopenbaard, toen zijn krant berichtte over illegale wapenleveranties door de Turkse geheime dienst aan strijders in Syrië.

Bij de behandeling van zijn rechtszaak was Dündar doelwit van een aanslag.

Dündar zegt dat de Turkse regering de laatste jaren onafhankelijke stemmen op internet en in de media smoort. Persvrijheidsorganisatie PEN International stelt dat Turkije routinematig websites blokkeert, zelfs wanneer dit niet strikt noodzakelijk of proportioneel is met betrekking tot het doel. Het beperkt de al beperkte ruimte voor onafhankelijke media en afwijkende meningen in Turkije, aldus PEN International.

Dündar zegt dat Özgürüz (‘We zijn vrij’, red.) blijft uitzenden en dat de Turkse overheid geen zeggenschap heeft over media die in ballingschap opereren. De Turkstalige website ozguruz20.org waar Özgürüz op uitzendt wordt binnen Turkije geblokkeerd; inmiddels is echter ozguruz21.org in de lucht.

PEN International en 38 andere organisaties hebben bij de Turkse autoriteiten geprotesteerd tegen de blokkade. Meer bij PEN International

Bekijk meer van

Turkije Duitsland Can Dündar

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.