website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Turkse journalist Can Dündar tóch naar De Balie

Lars Pasveer — Geplaatst in censuur op woensdag 25 oktober 2017, 12:28

ANP

ANP

Nieuws

UPDATE Oud-hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet Can Dündar reist toch af naar De Vrijheidslezing in debatcentrum De Balie. Dündar, die na een moordaanslag op zijn persoon naar Duitsland vluchtte, zou die lezing geven maar vreesde te worden opgepakt, nu Turkije via Interpol een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd. De gemeente Amsterdam heeft de garantie afgegeven dat Dündar niet wordt gearresteerd.

Dündar werd vanwege eerdere publicaties in Cumhuriyet veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De krant had bericht over Turkse steun aan terreurbeweging IS in de vorm van wapens en munitie. Dündar vluchtte na de aanslag en de veroordeling naar Duitsland. De toezegging dat hij in Amsterdam geen arrestatie hoeft te vrezen, is voldoende voor Dündar om toch te komen, meldt de Telegraaf.

Een deel van het programma dreigde enkel via videoverbinding te moeten verlopen. Dat is nu van de baan. In het Parool stelde directeur Yoeri Albrecht van De Balie over de dreiging van arrestatie dat niet eerder “de urgentie van de lezing dusdanig [werd] onderstreept.”

Er is al jaren kritiek op de politieke inzet van Interpol-arrestatiebevelen. In 2013 werd al gesignaleerd dat foute regimes de lokale politie inzet om gevluchte dissidenten op te pakken. Vorige week pakten de Oekraïense autoriteiten op verzoek van Azerbeidzjan een Nederlands-Azerbeidzjaanse journalist op.

Na de mislukte staatsgreep in Turkije wordt Interpol vaker ingezet: vorig jaar arresteerde de Belgische politie een activist en afgelopen zomer arresteerde de Spaanse politie een Duits-Turkse mensenrechterschrijver op zijn vakantieadres - eveneens op verzoek van Turkije. Het kwam niet tot uitlevering: Dogan Akhanli kwam onvoorwaardelijk vrij.

De negentiende Vrijheidslezing wordt voor de vijfde keer bij De Balie georganiseerd. Meer bij De Balie

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.