website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Turkije doet weer Interpol-verzoek voor arrestatie Can Dündar

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op woensdag 4 april 2018, 10:14

Oud-hoofdredacteur Can Dündar in 2016 | Hendrik Schmidt / ANP

Oud-hoofdredacteur Can Dündar in 2016 | Hendrik Schmidt / ANP

Nieuws Afgelopen maandag heeft een rechtbank in Istanboel een zogeheten 'red notice'-verzoek ingediend bij Interpol om de in Duitsland woonachtige oud-Cumhuriyet-hoofdredacteur Can Dündar te arresteren, voorafgaand aan uitlevering aan Turkije.

Dündar vluchtte in 2016 naar Duitsland nadat er in Turkije een aanslag op hem werd gepleegd. Dündar werd in Turkije vanwege publicaties in Cumhuriyet veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De krant had bericht over Turkse steun aan terreurbeweging IS in de vorm van wapens en munitie.

Het is niet de eerste keer dat Turkije Interpol om arrestatie van Dündar verzoekt. Het risico dat de Nederlandse politie hem zou oppakken weerhield Dündar er in oktober vorig jaar van om naar De Vrijheidslezing in debatcentrum De Balie in Amsterdam te komen. Toen de gemeente Amsterdam de expliciete garantie gaf dat Dündar niet zou worden gearresteerd, kwam de oud-hoofdredacteur alsnog.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Duitse politie op dit hernieuwde verzoek zal ingaan, omdat Interpol op grond van eigen regels niet mag handelen op politiek gemotiveerde verzoeken.

Dat betekent niet dat zulke controversiële verzoeken helemaal nooit tot arrestaties leiden.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.