— woensdag 4 april 2018, 10:14 | 0 reacties, praat mee

Turkije doet weer Interpol-verzoek voor arrestatie Can Dündar

Oud-hoofdredacteur Can Dündar in 2016 | Hendrik Schmidt / ANP

Afgelopen maandag heeft een rechtbank in Istanboel een zogeheten 'red notice'-verzoek ingediend bij Interpol om de in Duitsland woonachtige oud-Cumhuriyet-hoofdredacteur Can Dündar te arresteren, voorafgaand aan uitlevering aan Turkije.

Dündar vluchtte in 2016 naar Duitsland nadat er in Turkije een aanslag op hem werd gepleegd. Dündar werd in Turkije vanwege publicaties in Cumhuriyet veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De krant had bericht over Turkse steun aan terreurbeweging IS in de vorm van wapens en munitie.

Het is niet de eerste keer dat Turkije Interpol om arrestatie van Dündar verzoekt. Het risico dat de Nederlandse politie hem zou oppakken weerhield Dündar er in oktober vorig jaar van om naar De Vrijheidslezing in debatcentrum De Balie in Amsterdam te komen. Toen de gemeente Amsterdam de expliciete garantie gaf dat Dündar niet zou worden gearresteerd, kwam de oud-hoofdredacteur alsnog.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Duitse politie op dit hernieuwde verzoek zal ingaan, omdat Interpol op grond van eigen regels niet mag handelen op politiek gemotiveerde verzoeken.

Dat betekent niet dat zulke controversiële verzoeken helemaal nooit tot arrestaties leiden.

Bekijk meer van

Turkije Recht Can Dündar

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.