website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Turkije: nieuw arrestatiebevel voor journalist Can Dündar

Lars Pasveer — Geplaatst in rechtszaak op donderdag 6 december 2018, 13:18

Can Dündar in 2016, toen hij aankondigde zijn Cumhuriyet-hoofdredacteurschap neer te leggen | ANP

Can Dündar in 2016, toen hij aankondigde zijn Cumhuriyet-hoofdredacteurschap neer te leggen | ANP

Nieuws De Turkse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen journalist Can Dündar, oud-hoofdredacteur van dagblad Cumhuriyet. Het Turkse staatspersbureau Anadolu schrijft dat Dündar wordt beschuldigd van het opstoken van de bevolking in 2013, toen een demonstratie voor het behoud van een stadspark uitgroeide tot een massale demonstratie tegen toenmalig premier - inmiddels president - Erdogan.

Volgens de aanklacht heeft Dündar via zijn krant onrust onder de bevolking aangewakkerd en terroristen gesteund in hun aanvallen op politie. Dündar woont niet meer in Turkije maar in Duitsland, sinds hij werd veroordeeld voor Cumhuriyet-berichtgeving over geheime wapenleveranties door de Turkse inlichtingendienst aan terreurbeweging IS.

Hij overleefde een aanslag op zijn leven bij de Turkse rechtbank, waarna hij naar Duitsland vluchtte. In praktische zin maakt deze nieuwe beschuldiging voor Dündar weinig uit, al heeft Turkije in het verleden geprobeerd via hem Interpol te laten oppakken. Meest recent gebeurde dat in april van dit jaar.

In 2017 was het vanwege zo’n internationaal aanhoudingsbevel onduidelijk of Dündar bij een lezing in Amsterdam aanwezig kon zijn. De stad garandeerde zijn veiligheid en de lezing ging door.

Volgens Erdogan was er geen sprake van een spontane demonstratie en zat er een rijke zakenman achter. Die man zit al een jaar vast, zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld. Meer bij Anadolu Agency

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.