— dinsdag 31 augustus 2021, 08:37 | 0 reacties, praat mee

Toch weer een ombudsman voor de Volkskrant

© Roos Trommelen

Na ruim twee jaar zonder heeft de Volkskrant vanaf 1 januari 2022 weer een vaste ombudsman. De journalist Jeroen Trommelen wordt dan aangesteld als ombudsman van de krant. Dat bevestigt hoofdredacteur Pieter Klok maandag in NRC. Laatste wijziging: 1 september 2021, 08:51

Eerder dit jaar nam Trommelen afscheid als hoofdredacteur van het onderzoeksjournalistieke platform Investico, waar hij vijf jaar aan verbonden was. Daarvoor was hij vijfendertig jaar in dienst bij de Volkskrant, als onderzoeks- en wetenschapsjournalist.

De vorige ombudsman van de Volkskrant, Jean-Pierre Geelen, stopte in de zomer van 2019 en uitte toen zijn twijfels over het instituut wat betreft nut en effectiviteit. hij zei toen: “Een wekelijkse rubriek in de zaterdagkrant was ruim twintig jaar lang een geschikt middel voor reflectie en zelfkritiek, maar tijden zijn veranderd”.

Bij wijze van experiment werkte de Volkskrant daarna met een externe ombudsman, maar het bleek dat een ombudsman op afstand te ver van de redactie stond en te weinig inzicht heeft in de afwegingen die daar worden gemaakt.

Hoofdredacteur Pieter Klok liet dit voorjaar doorschemeren weer te denken aan het aanstellen van een nieuwe ombudsman. Een van de redenen was een incident in april met een spotprent van Maurice de Hond, die deed denken aan nazipropaganda uit de jaren dertig.

Trommelen gaat ook de protocollen van de krant tegen het licht houden, schrijft NRC. Hij gebruikt de laatste maanden van dit jaar om “duidelijker spelregels voor de ombudsman op te stellen”. Meer bij NRC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.