— vrijdag 7 januari 2022, 09:02 | 0 reacties, praat mee

De Groene mocht schrijven dat Volkskrant bijdroeg aan ‘fraudeframe’

Leden van de Witte Helmen doorzoeken het puin van een ziekenhuis. - © AFP / Bakr Alkasem

De Groene Amsterdammer is niet de fout in gegaan toen het schreef dat de Volkskrant bijdroeg aan een ‘fraudeframe’ rondom de stichting Mayday Rescue. Maar De Groene heeft wel onzorgvuldig gehandeld toen het de identiteit van een anonieme bron van de krant openbaar maakte, zonder naar wederhoor te vragen aan de Volkskrant. Laatste wijziging: 10 januari 2022, 11:50

Dat stelt de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) in een uitspraak, schrijft NRC. De Volkskrant diende in september een klacht in tegen De Groene. De krant vond dat het opinieweekblad haar in het artikel “Wij waren de enige hoop” onder andere betichtte van het verspreiden van desinformatie.

Mayday Rescue
In het genoemde artikel beschreef De Groene Amsterdammer de ondergang van Mayday Rescue, een Nederlandse stichting die de Syrische reddingsorganisatie Witte Helmen startte. In juli 2020 schreef de Volkskrant dat bestuurders van die stichting zichzelf salarissen uitkeerden die boven de Balkenende-norm waren.

Daarnaast was er volgens de krant sprake van onverantwoorde betalingen, waarbij bonnen werden vervalst. De Volkskrant verwees in zijn artikelen naar een mail die James Le Mesurier, mede-oprichter van de Witte Helmen, vlak voor zijn dood stuurde. Daarin benoemde hij deze transacties zelf als fraude.

De Groene noemde die feiten in zijn eigen verhaald achterhaald. Volgens hoofdredacteur Xandra Schutte bleek uit een Brits onderzoek dat er weliswaar dingen niet klopten in de boeken, maar dat er geen sprake was van fraude. Schutte stelde eerder tegenover Villamedia dat het artikel in De Groene de Volkskrant niet beschuldigde van het verspreiden van desinformatie. Het artikel benoemde volgens haar dat Russische trollen desinformatie gebruiken om Mayday te ondermijnen.

Ernstige beschuldiging
Het is zeldzaam dat media tegen elkaar een klacht indienen bij de RvdJ. Klachten die aan de Raad worden voorgelegd hebben vaak betrekking op geschillen tussen burgers en de journalistiek. Tijdens de zitting op 8 november stelde Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok dat De Groene het principe van wederhoor aan zijn laars zou hebben gelapt, door passages die over de krant gingen niet aan de Volkskrant voor te leggen.

“De regel is dat als je wederhoor moet plegen als je iets verwijtbaars schrijft, behalve als het gaat om een openbare bron”, aldus Schutte eerder tegen Villamedia. “Een krantenartikel valt daaronder. Als je journalistiek onderzoek doet, kijk je altijd naar wat andere media schrijven. Daarnaast bestempelen we het Volkskrant-stuk nergens als desinformatie. Ons artikel gaat ook helemaal niet over de Volkskrant. Er zijn in totaal maar twee alinea’s die over de krant gaan.”

Tijdens de zitting beschuldigde de Volkskrant De Groene er ook van het principe van bronbescherming te hebben geschonden. Schutte ontkende dat. “Dat is een afspraak tussen een medium en zijn bron. Maar deze bron heeft ons zelf gezegd dat hij met de Volkskrant heeft gepraat.” De RvdJ verwierp dat argument, omdat de bron door De Groene zelf onbetrouwbaar werd genoemd. Daarmee diskwalificeerde De Groene de Volkskrant. De Raad noemt dat in zijn uitspraak een ernstige beschuldiging, die niet zonder toepassing van wederhoor gepubliceerd had mogen worden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.