Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok: externe ombudsman staat te ver van redactie

De Volkskrant gaat niet door met het instituut Ombudsman in zijn huidige vorm. Die kans is althans zeer klein, zo zegt hoofdredacteur Pieter Klok na het plotselinge vertrek vorige week – na 100 dagen - van extern ombudsman Bas Mesters. Deze vond zijn taak te veelomvattend om in deeltijd te kunnen verrichten.
Het experiment met een externe ombudsman is volgens Klok mislukt omdat deze te weinig binding heeft met de redactie en de ad hoc beslissingen die daar worden genomen.
‘De crux zit hem in het feit dat Mesters’ voorganger Jean-Pierre Geelen vorig jaar in zijn afscheidscolumn stelde dat het bijzonder lastig is om – als ombudsman in vaste dienst – een oordeel te vellen over directe collega’s’, zo licht Klok de koerswijziging toe. ‘Daarom dachten we er goed aan te doen na hem een ombudsman van buiten aan te trekken, die daar minder last van heeft.’
De praktijk leert echter dat dit weer andere nadelen heeft. Klok: ‘Behalve die voor Mesters zelf merkten wij dat het niet goed werkt als een ombudsman te ver van de redactie staat en te weinig inzicht heeft in de afwegingen die daar worden gemaakt. We vragen ons daarom af of we dit instituut überhaupt in stand willen houden.’
Klok benadrukt dat klachten en opmerkingen van lezers ook in de toekomst – via een lezersredacteur - beantwoord blijven worden en de redactie open blijft staan voor ingezonden brieven. En hoewel nog niet volledig duidelijk is hoe de krant de ontstane lacune exact gaat dichten zegt Klok ‘meer te geloven in andere manieren van lezersparticipatie’ zoals de recent door de Volkskrant gelanceerde ‘open redactie’ waar lezers zich kunnen aanmelden om mee te denken over de verhalen die de krant maakt.
De inmiddels 5000 deelnemers krijgen geregeld een vragenlijst toegestuurd waarin onder meer wordt gevraagd welke artikelen zij graag zouden willen lezen over een bepaald onderwerp of welke thema’s er worden gemist. ‘Het ligt voor de hand dat we hier een deel van de ombudsfunctie onderbrengen’, aldus Klok.
Praat mee