— dinsdag 20 april 2021, 11:20 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant trekt “gevoelige lessen” na ophef over illustratie van Maurice de Hond

© de Volkskrant

In een nieuwe verklaring over de ophef rondom de illustratie van Maurice de Hond trekt de redactie van de Volkskrant "een aantal gevoelige lessen" uit de kwestie.

“Ten eerste concludeert ze dat artikelen die over een ernstige of gevoelige zaak gaan, zich niet lenen tot een wat vrijere illustratie. Een illustratie kan de lezer onbedoeld een kant op sturen of een mening opdringen, waardoor de nuance van het verhaal verloren gaat. Of erger, zoals in dit geval, een verkeerde indruk wekken, als misplaatst en antisemitisch overkomen en hevig aanstoot geven. Ook trekt de redactie de conclusie dat in álle gevallen gezorgd moet worden dat illustraties door meer paren ogen worden gezien.”

Er ontstond maandag ophef over de karikaturale illustratie bij het artikel over de Deventer Mediamoordzaak. Maurice de Hond werd afgebeeld als poppenspeler, die de touwtjes in handen heeft. Het roept herinneringen op aan antisemitische karikaturen uit de Nazi-tijd. Hoofdredacteur Pieter Klok bood namens de krant excuses aan en stelde dat de beeldredacteur te weinig historisch besef had. Ook een lagere bezetting tijdens het weekend hebben bijgedragen aan het feit dat de illustratie onopgemerkt de krant haalde. Er werd op Twitter boos gereageerd op deze uitleg.

De illustrator geeft in het artikel aan dat hij de link niet heeft gelegd, en wilde juist refereren aan jarenvijftigmisdaadstrips. “Ik dacht aan een EC Comic van Al Feldstein’, zegt hij, ‘over een manipulatieve vrouw die een man tot misdaad aanzet. Op de cover van het verhaal bespeelt ze de man als een marionettenspeler. Bij het bedenken van deze illustraties heb ik niet stilgestaan bij de Joodse achtergrond van Maurice de Hond, en ik heb die op geen enkele manier meegewogen in het maken van de prent. Het ging mij erom een karikaturaal beeld neer te zetten, zoals we dat kennen uit de comics, om een beeld van duistere mediamanipulatie neer te zetten.” Meer bij de Volkskrant

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.