persveilig seminar

— maandag 19 april 2021, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Excuses Volkskrant na karikatuur De Hond met anti-semitische ondertoon

De tekening zoals werd afgedrukt in de Volkskrant.

UPDATE Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok heeft vanochtend excuses aangeboden voor een illustratie bij een stuk over De Deventer Mediazaak, die leunt op een lange en historische anti-semitische traditie om mensen af te beelden als poppenspeler, die van achter de coulissen aan de touwtjes trekt. Laatste wijziging: 19 april 2021, 16:16

In de zwart-witte karikatuur werd Maurice de Hond zodanig afgebeeld, naast een verhaal over de populaire zesdelige podcastserie van de VPRO/Human. In de podcastserie wordt onderzocht hoe opiniepeiler en mediapersoonlijkheid De Hond alle middelen (en de media) inzet om zijn eigen theorie rond een moord kracht bij te zetten.

Pieter Klok biedt namens de krant excuses aan voor de karikatuur. “Vanmorgen publiceerde de Volkskrant een karikaturale illustratie van Maurice de Hond. Deze roept te veel herinneringen op aan de antisemitische karikaturen uit de Nazi-tijd en had dus nooit gepubliceerd mogen worden. We bieden daarvoor onze excuses aan.”

“We bekijken nauwkeurig hoe dit tot stand heeft kunnen komen. Daarover verwachten we later vandaag te publiceren”, schrijft Klok. In een interview met nieuwssite NU zegt Klok dat ‘het vreselijke ongeluk’ is begonnen bij een beeldredacteur met te weinig historisch besef. Verder zou lagere bezetting tijdens het weekend debet zijn geweest aan het feit dat de tekening het onopgemerkt tot de drukmachine haalde.

Op onder meer Twitter wordt met ergernis gereageerd op deze uitleg.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.