— maandag 19 april 2021, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Excuses Volkskrant na karikatuur De Hond met anti-semitische ondertoon

De tekening zoals werd afgedrukt in de Volkskrant.

UPDATE Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok heeft vanochtend excuses aangeboden voor een illustratie bij een stuk over De Deventer Mediazaak, die leunt op een lange en historische anti-semitische traditie om mensen af te beelden als poppenspeler, die van achter de coulissen aan de touwtjes trekt.

In de zwart-witte karikatuur werd Maurice de Hond zodanig afgebeeld, naast een verhaal over de populaire zesdelige podcastserie van de VPRO/Human. In de podcastserie wordt onderzocht hoe opiniepeiler en mediapersoonlijkheid De Hond alle middelen (en de media) inzet om zijn eigen theorie rond een moord kracht bij te zetten.

Pieter Klok biedt namens de krant excuses aan voor de karikatuur. “Vanmorgen publiceerde de Volkskrant een karikaturale illustratie van Maurice de Hond. Deze roept te veel herinneringen op aan de antisemitische karikaturen uit de Nazi-tijd en had dus nooit gepubliceerd mogen worden. We bieden daarvoor onze excuses aan.”

“We bekijken nauwkeurig hoe dit tot stand heeft kunnen komen. Daarover verwachten we later vandaag te publiceren”, schrijft Klok. In een interview met nieuwssite NU zegt Klok dat ‘het vreselijke ongeluk’ is begonnen bij een beeldredacteur met te weinig historisch besef. Verder zou lagere bezetting tijdens het weekend debet zijn geweest aan het feit dat de tekening het onopgemerkt tot de drukmachine haalde.

Op onder meer Twitter wordt met ergernis gereageerd op deze uitleg.

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.