banner festival 23

— donderdag 12 augustus 2021, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Tegenslag voor Assange: Verenigde Staten mogen aanklacht uitbreiden

AFP

WikiLeaks-oprichter Julian Assange zal zich bij de behandeling van zijn beroep tegen een Amerikaanse uitleveringsverzoek toch tegen meer aanklachten moeten verweren. Het Britse Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Verenigde Staten het verzoek mogen uitbreiden met meer punten. Laatste wijziging: 12 augustus 2021, 14:43

De behandeling van het beroep tegen uitlevering is voorzien voor oktober. Nadat uitgaand president Trump een verzoek om gratie negeerde, werd duidelijk dat president Biden uitlevering van Assange blijft nastreven. De Verenigde Staten besloten bovendien de aanklacht uit te breiden met het actief werven van hackers.

Vorig jaar stelden experts dat Assange’s fysieke en geestelijke gezondheid zorgwekkend is en er bij uitlevering een serieus risico op zelfdoding bestaat. Begin dit jaar besloot rechter Vanessa Baraitser dat om die reden er voldoende aanleiding is om Assange niet uit te leveren.

De hogere rechters menen nu dat Baraitser te veel waarde heeft gehecht aan de expert-rapporten over Assange’s gezondheid en suïciderisico. Landsadvocaten van de Verenigde Staten trokken de onafhankelijkheid van de gebruikte experts in twijfel en stelden dat nog eens onafhankelijk moet worden vastgesteld of Assange werkelijk potentieel suïcidaal is.

Assange werd twee jaar geleden uit de Ecuadoriaanse ambassade gehaald, waar hij zeven jaar zat ondergedoken. Assange zit ondertussen alweer twee jaar in de Britse gevangenis, waarvan 1 jaar celstraf voor het onttrekken aan de rechtsgang.

Op 12 juni 2019 deed Amerika een uitleveringsverzoek, dat een dag later door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid werd getekend.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.