Tegenslag voor Assange: Verenigde Staten mogen aanklacht uitbreiden

WikiLeaks-oprichter Julian Assange zal zich bij de behandeling van zijn beroep tegen een Amerikaanse uitleveringsverzoek toch tegen meer aanklachten moeten verweren. Het Britse Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Verenigde Staten het verzoek mogen uitbreiden met meer punten.
De behandeling van het beroep tegen uitlevering is voorzien voor oktober. Nadat uitgaand president Trump een verzoek om gratie negeerde, werd duidelijk dat president Biden uitlevering van Assange blijft nastreven. De Verenigde Staten besloten bovendien de aanklacht uit te breiden met het actief werven van hackers.
Vorig jaar stelden experts dat Assange’s fysieke en geestelijke gezondheid zorgwekkend is en er bij uitlevering een serieus risico op zelfdoding bestaat. Begin dit jaar besloot rechter Vanessa Baraitser dat om die reden er voldoende aanleiding is om Assange niet uit te leveren.
De hogere rechters menen nu dat Baraitser te veel waarde heeft gehecht aan de expert-rapporten over Assange’s gezondheid en suïciderisico. Landsadvocaten van de Verenigde Staten trokken de onafhankelijkheid van de gebruikte experts in twijfel en stelden dat nog eens onafhankelijk moet worden vastgesteld of Assange werkelijk potentieel suïcidaal is.
Assange werd twee jaar geleden uit de Ecuadoriaanse ambassade gehaald, waar hij zeven jaar zat ondergedoken. Assange zit ondertussen alweer twee jaar in de Britse gevangenis, waarvan 1 jaar celstraf voor het onttrekken aan de rechtsgang.
Op 12 juni 2019 deed Amerika een uitleveringsverzoek, dat een dag later door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid werd getekend.
Praat mee