persveilig seminar

— maandag 4 januari 2021, 12:43 | 0 reacties, praat mee

WikiLeaks-oprichter Assange mag niet worden uitgeleverd aan VS

© Hannah McKay / Reuters

UPDATE WikiLeaks-oprichter Julian Assange zal niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zo heeft een Britse rechtbank in Londen maandag besloten. Zijn mentale gezondheid komt bij uitlevering in gevaar volgens de rechter. Laatste wijziging: 5 januari 2021, 09:03

Assange wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van computervredebreuk en het actief werven van hackers. Hij kan een gevangenisstraf krijgen die kan oplopen tot 175 jaar.

Volgens de uitspraak van de rechter (.pdf)  is het risico te groot dat Assange zelfmoord zou plegen bij uitlevering.

In 2010 werd de klokkenluiderssite op de kaart gezet door de publicatie van honderdduizenden geheime documenten die betrekking hebben op de Amerikaanse diplomatie en de oorlogen in Afghanistan en Irak. Zo werd ook een video openbaar waar op te zien is hoe een gevechtshelikopter in Irak een groep mannen onder vuur neemt. Twee Reuters-medewerkers kwamen daarbij om.

De VS heeft al aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Assange zit op dit moment een celstraf van 50 maanden uit omdat hij in 2012 de voorwaarden van een opgelegde voorwaardelijke invrijheidsstelling heeft geschonden. Zweden had namelijk om zijn uitlevering gevraagd nadat twee Zweedse vrouwen hem van seksueel misbruik beschuldigd hadden. Een Britse rechter ging op het Zweedse verzoek in, maar volgens Assange was het hele verhaal slechts een excuus om hem via Zweden aan de VS te kunnen uitleveren. Hij klopte aan bij de ambassade van Ecuador in Londen, die hem daarop politiek asiel gaf. Nadat zijn asiel in 2019 ingetrokken werd, kon hij door de Britse politie worden gearresteerd.

Daags voor rechter zich over de uitlevering van Assange uitsprak, stelt zijn vriendin Stella Moris in de Britse krant Mail on Sunday dat een uitlevering een aanslag zou zijn op het recht op publicatie. “De persvrijheden die we hier genieten zouden betekenisloos worden als ze gecriminaliseerd of onderdrukt kunnen worden door regimes in Rusland of Ankara of door aanklagers in Alexandria, in (het Amerikaanse) Virginia.”

Meer bij The Guardian / CNN / NOS / NU.nl

Lees ook:
Expert: geestelijke toestand Julian Assange zorgwekkend (24 september 2020)
Uitleveringsverzoek VS rond Assange verzwaard met ‘werven van hackers’ (29 juni 2020)
Verenigde Staten doen formeel uitleveringsverzoek Julian Assange (12 juni 20219)
Julian Assange gearresteerd en uit Ecuadoriaanse ambassade gehaald (11 april 2019)
Dood Reuters-fotograaf op video (6 april 2010)


Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.