— maandag 27 mei 2019, 08:30 | 0 reacties, praat mee

WikiLeaks-oprichter Assange aangeklaagd wegens spionage

© Peter Nicholls / ANP

De Verenigde Staten hebben achttien nieuwe aanklachten ingediend tegen Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, inclusief een aanklacht wegens spionage.

Vorige maand werd Assange al aangeklaagd voor samenzweren met de Amerikaanse oud-militair en klokkenluider Chelsea Manning om illegaal toegang te krijgen tot een overheidscomputer. Volgens de Amerikaanse justitie heeft de Australiër de Amerikaanse spionagewet overtreden met de publicatie van staatsgeheime en vertrouwelijke informatie. Die informatie bestond uit duizenden geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Critici maken zich zorgen over de aanklachten. Het zou wel eens kunnen uitlopen op een langdurig gevecht tegen de persvrijheid, met grote gevolgen voor journalisten.

De Wikileaks-oprichter werd vorige maand aangehouden, nadat hij uit de ambassade van Ecuador in Londen was gezet. Meer bij de NOS

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.