Uitleveringsverzoek VS rond Assange verzwaard met ‘werven van hackers’

De Verenigde Staten hebben de motivatie van hun uitleveringsverzoek van WikiLeaks-oprichter Julian Assange uitgebreid met onder meer de beschuldiging dat Assange actief hackers zou hebben geworven. Assanges advocaat zegt tegenover persbureau Reuters verrast te zijn door de verzwaarde aanklacht.
Het bijgewerkte uitleveringsverzoek vervangt het eerdere verzoek, dat vorig jaar juni werd gedaan - kort nadat Assange uit de Londense ambassade van Ecuador werd gezet.
De behandeling van het uitleveringsverzoek begon in feburari 2020, maar door de coronapandemie werd de behandeling van de meeste rechtszaken in Groot-Brittannië opgeschort. De zaak wordt op 7 september weer opgestart.
Assange, wiens gezondheid naar verluidt slecht is, deed in maart een verzoek om op borgtocht vrij te komen. Hij vreest in gevangenschap een besmetting met het coronavirus op te lopen. Dat verzoek werd geweigerd, met een verwijzing naar de vorige keer dat Assange op borgtocht vrij was en zich zeven jaar aan de rechtsgang rond een beschuldiging van verkrachting onttrok.
Assange was niet aanwezig bij de behandeling van het uitleveringsverzoek, ook niet via een video-verbinding. Assange’s advocaat stelde dat het “om medische redenen” was. Behandelend rechter Vanessa Baraitser zegt dat een volgende keer een gedetailleerde medische verklaring moet worden overlegd bij Assange’s afwezigheid. Meer bij Reuters
Praat mee