— maandag 29 juni 2020, 13:40 | 0 reacties, praat mee

Uitleveringsverzoek VS rond Assange verzwaard met ‘werven van hackers’

AFP

De Verenigde Staten hebben de motivatie van hun uitleveringsverzoek van WikiLeaks-oprichter Julian Assange uitgebreid met onder meer de beschuldiging dat Assange actief hackers zou hebben geworven. Assanges advocaat zegt tegenover persbureau Reuters verrast te zijn door de verzwaarde aanklacht. Laatste wijziging: 29 juni 2020, 14:08

Het bijgewerkte uitleveringsverzoek vervangt het eerdere verzoek, dat vorig jaar juni werd gedaan - kort nadat Assange uit de Londense ambassade van Ecuador werd gezet.

De behandeling van het uitleveringsverzoek begon in feburari 2020, maar door de coronapandemie werd de behandeling van de meeste rechtszaken in Groot-Brittannië opgeschort. De zaak wordt op 7 september weer opgestart.

Assange, wiens gezondheid naar verluidt slecht is, deed in maart een verzoek om op borgtocht vrij te komen. Hij vreest in gevangenschap een besmetting met het coronavirus op te lopen. Dat verzoek werd geweigerd, met een verwijzing naar de vorige keer dat Assange op borgtocht vrij was en zich zeven jaar aan de rechtsgang rond een beschuldiging van verkrachting onttrok.

Assange was niet aanwezig bij de behandeling van het uitleveringsverzoek, ook niet via een video-verbinding. Assange’s advocaat stelde dat het “om medische redenen” was. Behandelend rechter Vanessa Baraitser zegt dat een volgende keer een gedetailleerde medische verklaring moet worden overlegd bij Assange’s afwezigheid. Meer bij Reuters

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.