banner festival 23

— woensdag 10 februari 2021, 08:29 | 1 reactie, praat mee

Biden blijft uitlevering Julian Assange nastreven

AFP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie verandert ook onder president Biden niets aan het voornemen WikiLeaks-oprichter Julian Assange in de Verenigde Staten te berechten. Reuters meldt dat het departement "uitlevering blijft nastreven" en in beroep gaat tegen een verbod op uitlevering vanwege Assanges broze mentale en fysieke gezondheid. Laatste wijziging: 10 februari 2021, 14:03

Aanhangers van Assange deden begin dit jaar een laatste poging om vertrekkend president Trump te overtuigen gratie te verlenen. Ondanks regelmatige liefdesverklaringen aan het platform zat Assange niet onder de 73 gratie-verleningen die Trump op zijn laatste dag tekende.

De Britse rechter oordeelde 4 januari dat het risico op zelfdoding bij Assange te groot was, mocht een uitleveringsverzoek worden gehonoreerd. Een verzoek om voolropig op borgtocht vrij te komen werd afgewezen.

De Verenigde Staten willen Assange berechten voor computervredebreuk en het actief werven van hackers. Er hangt hem potentieel 175 jaar boven het hoofd.

Reuters wijst erop dat president Obama indertijd geen uitlevering nastreefde, omdat zijn toenmalige ministerie van Justitie de activiteiten als journalistiek beschouwde en daarmee als beschermd onder de Amerikaanse grondwet. Meer bij Reuters

Bekijk meer van

WikiLeaks Julian Assange Biden

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jacques Du Fossé, 12 februari 2021, 22:06

Hij bracht het leven van soldaten niet in gevaar. Wat hij in gevaar bracht, is de reputatie van liegende politici en bureaucraten die soldaten de dood in sturen.
De waarheid vertellen is gevaarlijk in het huidige westerse politieke systeem.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.