Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 19 juni 2020, 12:13 | 1 reactie, praat mee

Facebook verwijdert advertentie waarin Trump nazi-symbool gebruikt

© Lex van Lieshout / ANP

Ook Facebook heeft zich nu sterker uitgesproken tegen de hatelijke retoriek van de Amerikaanse president. Tot op heden weigerde het sociale mediaplatform Donald Trump te corrigeren, maar verschillende advertenties en posts van de Amerikaanse president waar hij een nazi-symbool in gebruikte zijn nu verwijderd vanwege het schenden van Facebooks "beleid tegen georganiseerde haat". Laatste wijziging: 22 juni 2020, 09:14

Het verwijderen van de berichten volgde na toenemende druk op Facebook van burgerrechtenleiders, politici en de eigen werknemers van het bedrijf om een sterker standpunt in te nemen tegen de lelijke en soms gewelddadige en haatdragende retoriek van de president op het platform, meldt The Guardian.

De nu verwijderde advertenties bevatten een afbeelding van een omgekeerde rode driehoek met een zwarte rand en de boodschap: “Gevaarlijke BENDES van extreem-linkse groepen rennen door onze straten en veroorzaken absolute chaos. Ze VERNIETIGEN onze steden en rellen - het is absoluut waanzin ... Voeg ONMIDDELLIJK je naam toe om achter je president te staan en zijn beslissing om ANTIFA tot terroristische organisatie te verklaren.”

De omgekeerde rode driehoek werd door de nazi’s gebruikt om tijdens de Holocaust politieke gevangenen in concentratiekampen te identificeren.

Kritiek op Facebook
Trump en zijn campagneteam hebben herhaaldelijk valse beweringen gedaan over ‘antifa’, een term die verwijst naar netwerken van linkse activisten die tegen fascisme en blank nationalisme zijn. Er lijkt geen bewijs te zijn dat antifa-organisaties betrokken waren bij incidenten tijdens de recente protesten tegen de vermeende politiemoord op de ongewapende Afro-Amerikaan George Floyd.

Facebook heeft eerder campagneadvertenties van Trump verwijderd, maar de druk op het bedrijf nam toe nadat er niet gereageerd werd op een bericht waarbij hij dreigde met geweld tegen deelnemers van George Floyd-protesten. Facebook-topman Mark Zuckerberg liet toen weten dat er geen label nodig was omdat het bericht geen voorwaarden schond. Dit leidde tot grote woede onder Facebook-medewerkers, die vervolgens hun werk neerlegden uit protest.

Grotere aansprakelijkheid techbedrijven
Twitter plaatste toen voor het eerst een waarschuwing bij de tweet van de Amerikaanse president. De president was daar niet blij mee en reageerde met het aankondigen van nieuwe wetgeving om sociale mediabedrijven verantwoordelijk te houden voor de geplaatste content. Twitter noemde dat een “bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de internetvrijheid”. Maar sinds donderdag ligt er wel een wetsvoorstel klaar om de vrijstelling van aansprakelijkheid van techgiganten in te perken zoals is vastgelegd in de huidige communicatiewet van 1996 met artikel 230.

Het weerhoudt Twitter er niet van om te blijven waarschuwen. Het platform heeft opnieuw een label geplaatst bij tweets van Trump, meldt The Guardian. Het gaat onder andere om een tweet met een video die was bewerkt, zodat het te leek alsof de video afkomstig was uit een CNN-uitzending. Het bevat beelden van twee peuters die wegrennen en een nepafbeelding met de tekst ‘doodsbange peuter rent weg voor racistische baby’. De waarschuwing behelst dat de tweet gemainipuleerde media bevat. Facebook heeft geen melding bij dit bericht geplaatst.

Lees ook:
Amerikaanse regering wil grotere aansprakelijkheid techbedrijven (18 juni 2020)     
Bluspoging Zuckerberg over Facebook-beleid rond Trump heeft tegenovergesteld effect (3 juni 2020)
Twitter noemt decreet Trump bedreiging vrijheid van meningsuiting (29 mei 2020)     
Trump wil sociale media aan banden leggen na factcheck op tweets (28 mei 2020)

Bekijk meer van

VS Twitter Facebook Donald Trump

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Janneke Monshouwer, 11 januari 2021, 14:03

Beste mensen, The Guardian en ook jullie schrijven dat “verschillende advertenties en posts van de Amerikaanse president waar hij een nazi-symbool in gebruikte” zijn verwijderd. Ik heb dat nazi symbool bij Trump nog niet gezien. Hebben jullie een voorbeeld, een bewijs?
Groet van
Janneke Monshouwer

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.