— donderdag 24 september 2020, 12:23 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse wetshervorming over aansprakelijkheid sociale media naar Congres

Donald Trump tijdens de ondertekening van het decreet om sociale mediabedrijven aan te pakken - © Jonathan Ernst / Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft woensdag namens de Trump-regering een eerder aangekondigde wetshervorming omtrent sociale media naar het Congres gestuurd. De aansprakelijkheid van sociale mediabedrijven wordt ingeperkt ten opzichte van de huidige wetgeving.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf in mei aan sociale media aan te willen pakken, nadat Twitter waarschuwingen bij zijn Tweets plaatste vanwege het vermelden van feitelijke onjuistheden en het bevatten van gemanipuleerde media. Trump stelt dat de huidige wetgeving bedrijven te veel juridische bescherming geeft. Op die manier zouden ze onder hun maatschappelijke verantwoordelijkheid uitkomen.

Twitter gaf toen aan al aan dat sectie 230 (van de communicatiewet, red.) Amerikaanse innovatie en vrijheid van meningsuiting beschermt “en is gestoeld op onze democratische waarden. Pogingen om dit uit te hollen zijn een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de internetvrijheid”.

In sectie 230 van de communicatiewet uit 1996 kunnen internetbedrijven namelijk niet worden aangeklaagd voor wat gebruikers op hun platform doen. In het nieuwe voorstel wordt verder uitgewerkt om duidelijker te maken wanneer bedrijven ter verantwoording kunnen worden geroepen voor uitspraken van gebruikers. Ook moeten internetbedrijven transparant zijn over wat zij verwijderen. Meer bij NU.nl

Lees ook:
Facebook verwijdert advertentie waarin Trump nazi-symbool gebruikt (19 juni 2020)
Amerikaanse regering wil grotere aansprakelijkheid techbedrijven (18 juni 2020) 
Twitter noemt decreet Trump bedreiging vrijheid van meningsuiting (29 mei 2020)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.