— donderdag 7 mei 2020, 08:25 | 0 reacties, praat mee

Facebook stelt raad in die over inhoud oordeelt

Alan Rusbridger, oud-hoofdredacteur van de Britse krant The Guardian, is lid van de Facebook-raad.

Facebook presenteerde woensdag een nieuwe onafhankelijke raad die voortaan bepaalt wat wel en niet is toegestaan op het platform, dat ruim twee miljard gebruikers telt. De nieuwe Oversight Board bestaat uit tientallen hoogleraren, journalisten, mensenrechtenactivisten en voormalige rechters en ex-politici. Facebook, inclusief oprichter Mark Zuckerberg, zal de beslissingen van deze raad moeten uitvoeren.

Onder andere oud-hoofdredacteur van The Guardian Alan Rusbridger, mensenrechten-rapporteur Catalina Botero Marino, hoogleraren Jamal Greene (Columbia) en Michael McConnell (Stanford) zit in het nieuwe college. Dat telt twintig leden vanuit de hele wereld en zal doorgroeien tot veertig leden. Zij worden betaald uit een fonds van 120 miljoen euro die Facebook heeft gedoneerd en niet meer kan terughalen.

In een opiniestuk in The New York Times stellen de vier co-voorzitters dat de vraag wat wel en niet kan blijven staan op sociale media de afgelopen jaren steeds urgenter is geworden. Als voorbeeld noemen zij berichten die haat zaaien, intimideren, misleiden of de veiligheid en privacy van burgers ondermijnen.

Zij onderstrepen dat de raad onafhankelijk is van Facebook en dat haar besluiten bindend zijn (mits niet in strijd met de wet). Leden van de raad worden maximaal drie keer voor drie jaar benoemd en daar heeft Facebook geen invloed op. Alle besluiten worden openbaar gemaakt net als de reactie van Facebook.

Het publiek kan klachten indienen maar niet elke klacht wordt ook behandeld. De raad is van plan onder meer te focussen op de dunne lijn tussen satire haat verspreiden, de verspreiding van beelden na rampen en de vraag of gemanipuleerde beelden van bekende mensen anders behandeld moeten worden.

Meer bij de Volkskrant.

Bekijk meer van

Mark Zuckerberg Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.