Amerikaanse regering wil grotere aansprakelijkheid techbedrijven

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend om de vrijstelling van aansprakelijkheid van techgiganten in te perken, meldt Reuters. Technologiebedrijven moeten zo sneller illegale content op hun platforms aanpakken, zoals uitbuiting van kinderen, terrorisme of cyberstalking. Ook moeten ze transparant zijn naar gebruikers toe wanneer dergelijk materiaal wordt verwijderd.
“Deze hervormingen zijn gericht op platforms om ervoor te zorgen dat ze illegale en exploiterende inhoud op de juiste manier aanpakken en tegelijkertijd een levendig, open en concurrerend internet te behouden”, stelt procureur-generaal William Barr.
President Trump, die het regelmatig aan de stok heeft met tech- en sociale mediabedrijven wegens vermeende censuur, zei eind mei dat hij wetgeving zou voorstellen om sociale mediabedrijven verantwoordelijk te houden voor de geplaatste content. Die uitspraak volgde nadat Twitter een waarschuwing plaatste bij bij tweets van Trump over stemmen per post. Volgens de president leidt het stemmen per post tot fraude, volgens Twitter is dat feitelijk onjuist.
Trump zei toen dat hij artikel 230 van de Communicatiewet uit 1996 wil “verwijderen of wijzigen”. Dat artikel beperkt de aansprakelijkheid van platforms voor wat hun gebruikers posten en staat ze toe de inhoud van hun sites naar eigen inzicht te modereren. Volgens Facebook stelt sectie 230 het bedrijf in staat om haatzaaiende reacties te verwijderen en dat grote wijzigingen uiteindelijk minder reacties van allerlei aard op het internet opleveren. Twitter gaf eind mei al aan dat een aanpassing van de wetgeving een bedreiging is voor de vrijheid van meningsuiting.
Het Witte Huis verwelkomde het nieuws over het wetsvoorstel van het ministerie van Justitie. Meer bij Reuters / RTL Nieuws
Lees ook:
Twitter noemt decreet Trump bedreiging vrijheid van meningsuiting (29 mei 2020)
Praat mee