Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 18 juni 2020, 14:17 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse regering wil grotere aansprakelijkheid techbedrijven

Donald Trump tijdens de ondertekening van het decreet om sociale mediabedrijven aan te pakken - © Jonathan Ernst / Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend om de vrijstelling van aansprakelijkheid van techgiganten in te perken, meldt Reuters. Technologiebedrijven moeten zo sneller illegale content op hun platforms aanpakken, zoals uitbuiting van kinderen, terrorisme of cyberstalking. Ook moeten ze transparant zijn naar gebruikers toe wanneer dergelijk materiaal wordt verwijderd.

“Deze hervormingen zijn gericht op platforms om ervoor te zorgen dat ze illegale en exploiterende inhoud op de juiste manier aanpakken en tegelijkertijd een levendig, open en concurrerend internet te behouden”, stelt procureur-generaal William Barr.

President Trump, die het regelmatig aan de stok heeft met tech- en sociale mediabedrijven wegens vermeende censuur, zei eind mei dat hij wetgeving zou voorstellen om sociale mediabedrijven verantwoordelijk te houden voor de geplaatste content. Die uitspraak volgde nadat Twitter een waarschuwing plaatste bij bij tweets van Trump over stemmen per post. Volgens de president leidt het stemmen per post tot fraude, volgens Twitter is dat feitelijk onjuist.

Trump zei toen dat hij artikel 230 van de Communicatiewet uit 1996 wil “verwijderen of wijzigen”. Dat artikel beperkt de aansprakelijkheid van platforms voor wat hun gebruikers posten en staat ze toe de inhoud van hun sites naar eigen inzicht te modereren. Volgens Facebook stelt sectie 230 het bedrijf in staat om haatzaaiende reacties te verwijderen en dat grote wijzigingen uiteindelijk minder reacties van allerlei aard op het internet opleveren. Twitter gaf eind mei al aan dat een aanpassing van de wetgeving een bedreiging is voor de vrijheid van meningsuiting.

Het Witte Huis verwelkomde het nieuws over het wetsvoorstel van het ministerie van Justitie. Meer bij Reuters / RTL Nieuws

Lees ook:
Twitter noemt decreet Trump bedreiging vrijheid van meningsuiting (29 mei 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.