— dinsdag 19 mei 2020, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Ruzie tussen FBI en Apple om encryptie

© ANP

Na maanden proberen is het de FBI gelukt om een iPhone van een terrorist te kraken. De Amerikaanse federale opsporingsdienst uitte op een persconferentie maandag wel hun frustratie over het gebrek aan medewerking van Apple. Opnieuw laait de discussie over encryptie op, want Apple geeft aan wel te hebben geholpen, maar niet de encryptie van de terrorist te kunnen omzeilen.

De FBI maakte maandag bekend dat de terrorist, Mohammed Saeed Alshamrani, die een opleiding volgde bij de Amerikaanse marine inmiddels is gelinkt aan terreurgroep Al Qaeda. De man had twee telefoons bij zich toen hij in december op de vliegbasis van de marine in Florida een aanslag pleegde. Daarbij vielen drie doden en acht gewonden.

Het ministerie van Justitie slaagde erin de encryptie op de iPhone van de schutter te ontgrendelen nadat Apple dit weigerde, vertelde procureur-generaal William Barr aan journalisten tijdens een telefonische vergadering. Apple betwistte later zijn versie en zei dat het meewerkte voor zover de technologie dit toeliet.

Apple heeft FBI-onderzoekers beschikbare iCloud-gegevens verstrekt voor Alshamrani’s account en andere technische assistentie verleend. Dat bleek echter niet genoeg om de encryptie van de iPhones te kraken.

Directeur Christopher Wray maandag beschuldigde Apple van het verspillen van tijd en middelen van de FBI om de telefoons te kraken. Hij riep het Congres op om actie te ondernemen en Apple en andere technologiebedrijven te dwingen wetshandhavingsinstanties te helpen bij het omzeilen van encryptie tijdens strafrechtelijke onderzoeken.

Apple verdedigde zijn handelswijze. “Het is omdat we onze verantwoordelijkheid met betrekking tot de nationale veiligheid zo serieus nemen dat we niet geloven in het creëren van een achterdeur - een die elk apparaat kwetsbaar maakt voor slechteriken”, aldus Apple in een verklaring. “Er bestaat niet zoiets als een achterdeur, alleen voor de goeden, en het Amerikaanse volk hoeft niet te kiezen tussen zwakken versleuteling en effectief onderzoek.”

Het is niet voor het eerst dat Apple en de FBI het met elkaar aan de stok krijgen. Vier jaar geleden probeerde de FBI toegang te krijgen tot de iPhone van een terrorist die in december 2015 veertien mensen doodde in een verzorgingstehuis in San Bernardino. De federale rechtbank oordeelde toen dat Apple de FBI niet hoeft te helpen met het kraken van de telefoon. Meer bij The Verge / Reuters / NU.nl

Lees ook:
‘Strijd tussen Apple en FBI draait om toekomst surveillance’ (19 februari 2016)
Apple-baas Tim Cook pleit voor privacycommissie (22 februari 2016)
Apple hoeft FBI niet te helpen (2 maart 2016)
FBI hackt Apple’s iPhone (29 maart 2016)
Apple hielp FBI met kraken iPhone in 2008 (8 april 2016)
FBI verwacht meer rechtszaken over encryptie (12 mei 2016)

Bekijk meer van

FBI APPLE

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.