— vrijdag 19 februari 2016, 13:10 | 0 reacties, praat mee

‘Strijd tussen Apple en FBI draait om toekomst surveillance’

De ruzie tussen Apple en de Amerikaanse inlichtingendienst FBI draait niet om de iPhone die gebruikt is bij het bloedbad in de Amerikaanse stad San Bernadino in december. Het heeft ook niet echt iets te maken met encryptie, maar het is een gevecht over privacy en over de toekomst van high-tech surveillance, zo schrijft Julian Sanchez van de Amerikaanse, libertarische denktank Cato Institute in Time magazine.

Het draait om vertrouwen in software-systemen en hoe ver techbedrijven en softwareontwikkelaars kunnen worden opgeroepen als onvrijwillige leveranciers van hack-mogelijkheden voor overheden n te dienen. De huidige kwestie noemt hij ook het deel van het conflict dat zich in de openbaarheid afspeelt, maar ongetwijfeld ook in het geheim zal worden voortgezet, als het al niet aan de gang is. 

De FBI heeft de hulp van Apple nodig om toegang te krijgen tot de versleutelde informatie op de telefoon van een van de San Bernardino-schutters. De dader heeft het toestel zo ingesteld dat bij het te vaak invoeren van een foutieve code het toestel alle gegevens wist. De FBI wil dat Apple het besturingssysteem zo aanpast dat ze vaker codes kunnen invoeren. Het moet gesigneerd worden met de handtekening van het bedrijf zodat het toestel het ziet als een legitieme software update. Een rechter heeft Apple ook de opdracht gegeven te helpen.

De reden dat Apple-topman Tim Cook heeft beloofd dit tot te zullen aanvechten is dat hij het gevaar begrijpt van het onderliggende juridische precedent dat de FBI probeert vast te stellen. In een notendop: op deze manier kan de overheid techbedrijven dwingen mee te helpen aan onderzoeken. In het publieke debat kan worden vastgesteld hoe ambitieus de plannen zijn van de overheid om techbedrijven te dwingen mee te werken. Als er voor één iPhone een uitzondering wordt gemaakt dan zullen er meer verzoeken volgen. Met de software-achterdeur zullen opsporingsdiensten in staat zijn een netwerk van surveillance-apparaten aan te leggen.

Apple heeft inmiddels al veel bijval gekregen voor hun standpunt in deze kwestie. Nadat eerder al Google en Facebook lieten weten Apple te steunen hebben ook Twitter en NSA-klokkenluider Edward Snowden hun steun uitgesproken.

Bekijk meer van

FBI Apple

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.