persveilig seminar

— vrijdag 8 april 2016, 12:22 | 0 reacties, praat mee

Apple hielp FBI met kraken iPhone in 2008

Justin Sullivan / AFP

UPDATE Hoewel Apple nu absoluut niet niet wil meewerken in de FBI-zaak met het kraken van de iPhone van een van de schutters van San Bernardino, blijkt dat de techgigant eerder niet zo principieel tegen het helpen van een opsporingsinstantie was. De afgelopen jaren heeft Apple in zeker zeventig gevallen geholpen met het kraken van iPhones. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van Amerikaanse overheidsdocumenten.

De eerste keer dat Apple de Amerikaanse opsporingsdienst hielp was in 2008, in een onderzoek naar een pasgetrouwd stel dat verdacht werd van veelvuldig kindermisbruik.

Apple Insider meldt dat het omslagpunt voor het techbedrijf om niet meer mee te werken met opsporingsdiensten pas is gekomen na publicaties in 2013 over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en hun afluisterpraktijken. Techbedrijven voelden de druk om de veiligheid te verhogen toen er zo veel publieke verontwaardiging ontstond over de afluisterpraktijken. Dit resulteerde in steeds betere encryptie protocollen.

Apple-directeur Tim Cook zegt nu bang te zijn dat het kraken van de iPhone 5C een precedent schept, waardoor rechters in de toekomst naar deze zaak kunnen verwijzen als voorbeeld. De kans dat Apple vaker iPhones moet gaan kraken, zou daarmee groeien. De FBI heeft de iPhone van de terrorist van San Bernardino uiteindelijk gekraakt zonder de hulp van Apple.

Overigens werkt de techniek die de FBI heeft gebruikt om de iPhone te kraken niet op nieuwere iPhones, zo zei FBI-directeur James Comey.

Bekijk meer van

NSA FBI Apple

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.