Naeweb

— vrijdag 10 januari 2020, 16:40 | 0 reacties, praat mee

RTV Noord in gesprek met achterban over ongepaste reacties op Facebook

© Dado Ruvic / Reuters

RTV Noord wil hun Facebookpagina weer veilig maken en gaat maandag met de actie Tou Eem (toe even, doe ff normaal) het gesprek aan met hun achterban over waar de grens ligt tussen wat wel en niet kan bij het geven van reacties. Laatste wijziging: 13 januari 2020, 10:26

Als er onderwerpen worden geplaatst waar een gepolariseerde discussie achter zit, zoals Zwarte Piet, immigratie of de boerenprotesten, dan stromen de reacties binnen. Gemiddeld moet de regionale omroep op Facebook tientallen reacties per dag verwijderen omdat ze niet door de beugel kunnen. “Een redacteur is daar soms urenlang zoet mee,” meldt Richard Klunder, eindredacteur online en social van RTV Noord.

Wat voor reacties dat precies zijn is aanstaande maandag op de Grote Markt in Groningen te horen onder de noemer Tou Eem. Er worden dan reacties voorgelezen die het afgelopen jaar op de Facebookpagina van RTV Noord zijn verschenen en die volgens de redactie te ver gingen. “Met het idee: gebruik je dit soort teksten ook op straat?” Vanaf 11.00 uur is er ook een livestream van het evenement.

‘s avonds volgt er vanaf 19.00 uur nog een livestream, dit keer vanaf de redactie. Met speciale gasten wordt er dan gepraat over grensgevallen. Doel van de actie is dat de redactie, samen met hun achterban, tot een aantal gedragsregels komen. Want hoewel een kleine luidruchtige minderheid het verpest voor de rest wil RTV Noord niet zo maar stoppen met de reactiemogelijkheid.

“nog steeds zijn de meeste reacties op onze social-kanalen respectvol. Mensen houden ook ons een waardevolle spiegel voor: stellen ons vragen over de manier waarop wij verhalen brengen en zetten ons en anderen daarmee aan het denken. Het leidt tot betere berichtgeving. Ook komen er waardevolle tips binnen van Groningers die aandacht voor iets willen. Door van onze Facebookpagina weer een ‘veilige’ omgeving te maken, willen we juist deze groep mensen weer een stem geven”, zo is te lezen op de site van RTV Noord.

Na interne discussie kiest de omroep dan ook voor een andere aanpak. “Onze pagina’s op Facebook moet een veilige plek zijn, aldus Klunder. “We beginnen daarom als RTV Noord een aparte, nieuwe Facebook-groep waarin we onze verhalen gaan posten. Iedereen die een aantal gedragsregels onderschrijft wordt toegelaten in de groep. Wie toch de grens overschrijdt wordt uit de groep verwijderd. Die mensen kunnen hun hart immers nog op allerlei plekken op sociale platformen luchten. Maar niet meer bij ons. Onze algemene pagina blijft ook bestaan, zodat ook mensen die niet in een groep willen zitten onze verhalen kunnen blijven volgen. We gaan daar wel streng modereren.”

Lees ook:
Hand in hand: lezersreacties en tech 31 juli 2019
NRC zet reactiemogelijkheid weer open (3 september 2018)

Bekijk meer van

RTV Noord Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.