Tegel Beeld en Geluid

— donderdag 19 mei 2016, 16:34 | 1 reactie, praat mee

Noordelijke media willen voorlichting politie buitenspel zetten

De kranten van de NDC Media Groep en de drie noordelijke regionale omroepen overleggen hoe ze samen om de formele politiewoordvoering heen kunnen werken. Dat schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord in een blog. Recent zijn er diverse aanvaringen geweest tussen pers en politie in de regio.

Volgens Van den Berg hapert de voorlichting van de politie door recente reorganisaties. Bereikbaarheid en de bereidheid zijn afgenomen. “Verslaggevers en redacteuren klagen zonder uitzondering steen en been over de nieuwe werkwijze,” aldus Van den Berg. En gesprekken met de korpsleiding hebben niets opgeleverd, al was er “alle begrip voor ons ongenoegen”.

“Daarom hebben we nu, met alle genoemde media, besloten onze verhouding met de politie te herzien. We willen graag geloofwaardig blijven en serieus genomen worden.”

Bekijk meer van

RTV Noord NDC Media Groep

Praat mee

1 reactie

Eric Seugling, 20 mei 2016, 13:44

Op Radio1 werd vanochtend ook aandacht aan deze blog gegeven. gemakshalve werden alle hulpdiensten maar op een hoop gegooid, ze zijn slecht bereikbaar, gooien het loket voor je dicht etc, alle vooroordelen kwamen weer voorbij.
Ik moet, als voorzitter van het Netwerk Communicatie Brandweer, tegengas in geven: sinds de regionalisering van de brandweer in Nederland, zo vanaf 2010, zijn er grote stappen voorwaarts gemaakt in de operationele woordvoering bij alle 25 brandweerkorpsen in Nederland. Bijna alle korpsen beschikken inmiddels over een piket brandweerwoordvoerder die 24/7/365 beschikbaar zijn bij grotere incidenten. Vaak hebben deze collegae een zeer korte oproeptijd! Alle brandweerkorpsen hebben ook een twitteraccount dat wordt ingezet bij incidenten en door vele journalisten als bron wordt gebruikt. Dat bij zeer grote incidenten (de GRIP-incidenten) er enige vertraging optreedt is zeer korps-afhankelijk. In vele korpsen/veiligheidsregio’s blijft de woordvoerder gewoon zijn/haar werk doen en vallen er geen gaten in de woordvoering. In een aantal korpsen/veiligheidsregio’s gaat deze taak over naar de getroffen gemeente, dat zorgt dan voor vertraging. Duidelijke afspraken maken met elkaar is mijn advies!!

En passant werd in de uitzending ook nog even de scheefgetrokken vergelijking van de aantallen journalisten-voorlichters genoemd. Ik blijf daar tegen ageren: niet alle mensen die bij de overheid werkzaam zijn in het vak communicatie zijn woordvoerder of (de ouderwetse term) voorlichter!! Er zijn vele collegae (een grote meerderheid) die nooit contact heeft met een journalist! Stop met die flauwe vergelijking!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.